Ce prevedea planul secret al Rusiei pentru a zdrobi NATO în 7 zile

NATO

SURSA FOTO: Dreamstime

Ar fi putut NATO să învingă URSS și pe aliații Pactului de la Varșovia într-un al Treilea Război Mondial? Părerile sunt împărțite. Crucial pentru misiunea strategică a NATO ar fi fost prevenirea distrugerii alianței de către sovietici.

Iar pentru asta s-au avut în vedere patru obiective: obținerea și menținerea superiorității aeriene, menținerea liniilor maritime de comunicații deschise către America, menținerea integrității teritoriale a Germaniei de Vest și evitarea utilizării armelor nucleare.

Eșecul oricăruia dintre aceste patru obiective ar fi însemnat că războiul nu putea fi câștigat. Potrivit unui plan secret, utilizarea armelor nucleare era o considerație-cheie pentru a zdrobi NATO în 7 zile și a asigura o victorie a statelor Pactului de la Varșovia.

Scenariul a făcut parte dintr-un exercițiu militar top-secret

Scenariul a făcut parte dintr-un exercițiu militar top-secret, dezvoltat în 1979 pentru a determina cum și cît de mult din Alianță ar fi putut câștiga într-un interval scurt de timp. Bombele nucleare, alături de o invazie rapidă ar fi fost cruciale pentru un astfel de atac.

Planul era cunoscut sub numele de „Șapte zile până la râul Rin” și a fost realizat în timp ce președintele SUA Jimmy Carter și premierul sovietic Leonid Brejnev discutau despre un dezgheț al relațiilor. Harta planului a evidențiat cât de mult din Europa ar fi putut fi distrusă.

Capitala Germaniei de Vest, Bonn, precum și Frankfurt, Köln, Stuttgart, München și Hamburg ar fi fost, de asemenea, vizate. În plus, Bruxelles-ul, sediul politic al NATO, precum și orașele din Danemarca, Olanda și nordul Italiei ar fi fost în vizorul URSS. Între timp, era de așteptat ca NATO să reacționeze, distrugând Praga și Varșovia.

Scopul planului Moscovei era să se ajungă la Rin în cel mai scurt timp

Conform planului, Franța ar fi fost scutită de un astfel de atac, deoarece nu era un membră a structurii integrate a NATO. Nici Marea Britanie nu s-ar fi confruntat cu anihilarea nucleară.

Cu Austria și Iugoslavia rămase neutre, s-ar fi creat ceea ce planul descria drept o „pâlnie de invazie”, astfel încît cea mai mare parte a unei lupte terestre ar fi avut loc în Germania. Scopul planului Moscovei era să se ajungă la Rin în cel mai scurt timp posibil, făcând ca o victorie a NATO să fie aproape imposibilă.

Pentru a se asigura că Franța nu va răspunde, s-ar fi luat în calcul înaintarea către frontiera spaniolă în alte șapte zile. Un plan cu adevărat ambițios, dacă ar fi fost pus în practică vreodată. Cu toate acestea, nu toate țările din Pactul de la Varșovia erau de acord cu planul de atac, aparent prea complicat.

Armata Cehoslovaciei a sugerat că planul e mult prea optimist. În timp ce scopul simulării a fost de a evita anihilarea nucleară totală și de a fi în poziția de forță, nu a reușit să ia în considerare un răspuns nuclear tactic din partea Franței sau alți factori care ar fi putut încetini chiar și un jucător sovietic hotărât .

Un plan atât de ambițios de a lovi Germania și de a ajunge rapid la Rin a făcut parte și din complotul filmului „James Bond Octopussy”.