Ce promisiuni au făcut noii miniştri ai cabinetului Sorin Grindeanu

Cei 26 de minişti ai Cabinetului Grindeanu au fost audiaţi, săptămâna trecută şi au primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament. În aceeaşi zi au depus jurământul la Cotroceni şi au participat la prima şedinţă de guvern în această formulă. Revista Capital vă prezintă promisiunile acestora la validarea în comisii.

Sorin Grindeanu, premierul României:
"Într-o ţară normală, scopul guvernării este în primul rând bunăstarea propriilor cetăţeni. Vrem investiţii străine, însă investiţii care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investiţiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români. Din acest motiv, în programul nostru am propus o schimbare a viziunii economice în ceea ce priveşte investitorii străini"

Petre Daea, ministrul Agriculturii:
"Vom reuși până în 2020 să facem cadastru și intabularea. Este o dată realistă pe un program de guvernare bine structurat. Despre debirocratizare, este firesc pentru că este atât de necesară încât aș pierde timp să mai vorbesc despre ea. (…) În ceea ce privește industria alimentară ne-am propus să facem un departament al industriei alimentare și al comerțului. Nimeni la această dată în Ministerul Agriculturii nu se ocupa de acest sector. Este anacronic, nepotrivit și inacceptabil, motiv pentru care vom face ceea ce trebuie"

Viorel Ştefan, ministru de Finanţe:
"Legile cu caracter economic vor fi impuse într-un Cod economic al României. În aprilie va intra în dezbateri parlamentare, pentru ca la 1 iulie să îl avem publicat în Monitorul Oficial. Ne propunem ca acest Cod economic să rămână neschimbat măcar 5 ani, iar acesta va conţine maximum 50 de taxe. În schema de percepere a redevenţelor vom impune un impozit suplimentar de 20% pe profitul realizat din valorificarea resurselor naturale fără a fi prelucrate în România. Dacă resursa naturală pleacă într-o unitate de procesare în România, nu se va aplica această cotă"

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii:
"După Legea Bugetului, imediat vom începe să reluăm discuţiile cu sindicatele pe Legea salarizării. Am văzut şi proiectul de lege pe care l-a publicat Ministerul Muncii în urmă cu câteva zile. Este un impact bugetar de 19,5 miliarde de lei în următorii 6 ani. Acesta în proiectul de lege al tehnocraţilor. Noi vrem să mergem pe proiectul de lege al doamnei ministru Rovana Plumb unde era un impact de 42 de miliarde de lei în patru ani. Ne-am făcut un calcul deja estimativ, dar desigur el poate să sufere influenţe după discuţiile pe care le avem cu sindicatele, de 32 de miliarde de lei în trei ani"

Marius-Alexandru Dunca, ministru al Tineretului şi Sportului:
"Cu siguranţă este nevoie de modificarea Legii Sportului, legea de finanţare a sportului românesc. Orice lege este perfectibilă. Am colegi senatori şi deputaţi în comisii care mă vor ajuta în acest sens. Voi discuta pe această temă şi cu predecesorii mei, cu doamna Lipă, cu doamna Szabo. Eu nu caut vinovaţi, ci caut soluţii de rezolvare. Finanţarea sportului şi de către autorităţile locale este o soluţie. Trebuie să încurajăm sportul şi un mod sănătos de viaţă şi trebuie să găsim talente. Este evident că este nevoie de implicarea autorităţilor locale în această activitate"

Florin Iordache, ministrul Justiţiei:
"Pornind de la faptul că pentru a avea o Justiţie bună avem, în primul rând, nevoie de legi bune, voi căuta să readuc în actualitate unul dintre principiile fundamentale ale dreptului şi anume principiul securităţi juridice, aruncat la colţ în ultimul deceniu printr-o inflaţie legislativă galopantă, prin acte normative contradictorii, incomplete şi mai ales lipsite de predictibilitate. În acest sens, voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM”

Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor:
"Până acum atributul concesionării a fost al Ministerului Mediului, Administrația Națională Apele Române putând face doar închiriere. Vreau să dezvolt o metodologie pentru concesionare, să deblocăm această situație în cel mai scurt timp. În calitatea mea de salariat al Apelor Române am făcut intervenții către fostele ministere ale Mediului să dezvoltăm metodologia de concesionare, dar a rămas fără rezultat până la data acesta"

Sevil Shhaide, ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremier:
'În 2013, proiectul de regionalizare-descentralizare era un proiect compact. Regionalizarea (…) ca să poată să pornească ca şi proiect cu sarcini descrise, cu elemente funcţionale, avea nevoie de un element important, respectiv revizuirea Constituţiei. Din aceste considerente, partea de regionalizare se va pune în operă abia atunci când va exista proiectul de revizuire a Constituţiei. Chestiunea legată de funcţiunile pe regiuni, ce va face, cum va face, ce competenţe, acestea erau deja pregătite',

Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii:
„Foarte importantă este bugetarea. (…) în acest an, în 2017, bugetul Ministerului Culturii va fi substanţial îmbunătăţit, până la un miliard de lei pentru investiţii şi proiecte. Ceea ce înseamnă dublarea bugetului Ministerului Culturii”

 Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului:
„Autoritatea Naţională pentru Turism se va desfiinţa şi se va înfiinţa Ministerul Turismului. (Angajaţii ANT) vor intra la Ministerul Turismului, ei vor fi preluaţi. Iar tichetele de vacanţă pentru bugetari vor fi introduse din acest an”

Ana Birchall, ministru delegat al Afacerilor Europene:
"În pregătirea preşedinţiei, îmi pun speranţe inclusiv în societatea civilă, în mass-media, să fim parteneri în a arată inclusiv această frumuseţe a României care este atât de bogată şi de mult prea multe ori nepusă în valoare”

 Florin Jianu, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat:
'Toate organismele statului au două componente: una de prevenţie şi una de control, însă acestea realizează doar componenta de control. Cred că această componentă de prevenţie trebuie să prevaleze în ceea ce înseamnă mediul de afaceri şi atunci noi impunem o măsură de prevenţie înainte de lua o măsură punitivă. Asta înseamnă că îi dai un timp la dispoziţie întreprinzătorului să se conformeze şi abia după aceea aplici o măsură punitivă. Această lege este cea mai aşteptată de mediul de afaceri'

Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale:
„1 decembrie 2018 este un termen ambiţios pentru a avea toate taxele şi orice plată pe care o face un operator economic să se poată face online, orice formular pe care trebuie să îl depună un operator economic trebuie să se poată depune online şi toate sistemele informatice ale instituţiilor publice să fie interoperabile în aşa fel încât cetăţenii să nu mai trebuiască să vină cu documente sau informaţii, să alerge de la o instituţie la alta. Acestea să se poată obţine automat prin sisteme informatice de către instituţiile publice”

Toma Petcu, ministrul Energiei:
„Baza mixului energetic va fi în continuare producţia energiei pe cărbune prin cogenerare. De asemenea, un rol important la ora actuală, dar şi pe termen lung îl joacă producţia energiei nucleare de la Nuclearelectrica. În primul rând prin repararea şi modernizarea reactoarelor 1 şi 2 şi finalizarea unui parteneriat, dacă este posibil, cu chinezii în acest moment sau cu orice alt investitor care este interesat de acest lucru şi, repet, partea de energie nucleară reprezintă o bază a mixtului, ca şi cărbunele, aproape în aceeaşi proporţie”

Teodor Meleşcanu, ministru de Externe:
„Una dintre soluţiile pentru o mai bună conlucrare cu diaspora (…) ar trebui să fie – şi eu personal sunt adeptul unei asemenea iniţiative – adoptarea unei noi legi privind diaspora, care să conţină drepturi pentru cetăţeni, mecanisme de sprijin pentru ei şi toate celelalte lucruri. Există un proiect, nu este al meu personal, dar mi l-am însuşit şi sperăm să putem să îl promovăm în continuare”

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor:
„Nu promit niciun kilometru de autostradă. Sunt loturile avansate, le cunoaşteţi, şi Sebeş – Turda şi Lugoj – Deva sunt loturi avansate şi lucrăm. Mă întorc cu proiectele referitoare la TAROM, care sunt punctul de suflet al meu. Este o companie românească şi care doresc să intre pe profit, putând să intre în competiţie cu celelalte companii. Este punctul pe care mi l-am propus şi mi-l asum”

Carmen Dan, ministru de Interne:
„Voi analiza foarte bine ce se întâmplă la Ministerul de Interne și care sunt vulnerabilitățile. Din informațiile mele, ne confruntăm cu o problemă de subdimensionare a resurselor umane și voi continua măsurile de asigurare a dotării tehnice și logistice. În medie, ies din sistem în jur de 2.800 de cadre. Anul acesta ne-am confruntat cu o ieșire masivă din sistem, de aproximativ 12.000”

 Alexandru Petrescu, ministrul Economiei:
„Printre prioritățile mandatului meu se vor afla administrarea superioară a resurselor naturale ale țării, cu accent pe apele minerale, zona industriei de apărare, domeniul resurselor energetice, instituirea de fonduri de investiții, zona protecției consumatorilor, pe care vrea să le aducă "în cotidianul zilnic" al cetățenilor. De asemenea, îmi doresc să restructurez complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara”

Daniel Constantin, ministrul Mediului, vicepremier:
„Faptul că România nu are un Plan Național de Gestionare a Deșeurilor este un lucru rău. Multe termene au fost amânate, dar care acum nu mai suportă amânare. Există o legislație care tot a fost amânată, iar prorogarea taxei penalizatoare pe deșeuri nu a făcut bine. Abia acum, de la 1 ianuarie 2017, va intra în vigoare taxa de gunoiul depozitat la groapă, în valoare de 80 de lei pe tonă. Colectarea selectivă și depozitarea deșeurilor sunt alte probleme ale României. La colectare selectivă suntem codașii Europei, cu 4,5% grad de reciclare la nivel național”

Mihaela Toader, ministru delegat pentru Fonduri Europene:
"Absorbția fondurilor europene, implementarea acestora, este un obiectiv național. Ne-am stabilit în programul de guvernare să ajungem la un grad de absorbție de 72,5% la sfârșitul anului 2020 și 100% la sfârșitul exercițiului financiar în 2023. Actualul exercițiu financiar ne arată că se poate. În acest moment suntem undeva la aproximativ 82%, mai avem declarația finală de trimis până în martie 2017, deci sperăm să ajungem la 85%"

Gabriel Leş, ministru Apărării:
"Continuăm înzestrarea Armatei și, bineînțeles, în perspectiva celor 2% este nevoie pentru înzestrarea Armatei vizavi de proiectele majore. Să nu uităm că, în acest moment, noi suntem beneficiari ai securității date de structurile NATO, dar trebuie să fim și furnizori și trebuie să fim capabili să avem niște capabilități cerute de structurile NATO"

Florian Bodog, ministru Sănătăţii:
„Va trebui să avem plan de cercetare sectorial pentru că la fiecare dintre cele opt spitale regionale trebuie prevăzut centru de cercetare. Finanţarea spitalelor regionale este prevăzută deja pentru primele trei spitale. Spitalele regionale costă în jur de 300 de milioane. (…) Toate spitalele judeţene vor trebui să aibă capacitatea de a trata arşi”
 
Pavel Năstase, ministru Educaţiei:
„Vă asigur că voi face toate demersurile pentru recunoaşterea diplomelor. Există o variantă pentru a se asigura recunoaşterea diplomelor româneşti cel puţin la nivel european. Asta înseamnă ca un absolvent care pleacă în străinătate cu o diplomă obţinută la o universitate din România să i se recunoască direct diploma şi invers. Din câte am înţeles, se lucrează la aşa ceva la nivel european”

Şerban Valeca, ministru Cercetării:
„Dorim să creștem programul de eliminare a impozitelor pentru toate tipurile de programe de cercetare și pentru lucrătorii în cercetare efectiv pe proiecte, adică și pentru cadrele medii care lucrează în laboratoare și care participă efectiv la experimente și la lucrările de laborator în centrele de cercetări din România"

Gabriel Petrea, ministru Consultării Publice şi a Dialogului Social:
"Trebuie să întărim cultura dialogului social și trebuie să înțelegem că România a trecut peste partea de transformare economică și acum suntem în momentul în care mergem spre o gândire a parteneriatului social”

Graţiela Gavrilescu, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul:
"Pentru mine este foarte important cuvântul-cheie: transparență. Să nu mai avem sincope de legiferare, să nu mai existe anumite răutăți între Guvern și Parlament și interesul este de a respecta votul cetățeanului"