Oana Lungescu, fost purtător de cuvânt al NATO, a vorbit vineri, pe 29 noiembrie, despre "înțelepciunea rusească" promovată de Călin Georgescu, candidat ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Potrivit ei, pozițiile exprimate de Georgesc, prin discursurile sale anti-UE, anti-NATO, se aliniază unei logici a războiului care nu aduce beneficii nimănui.
Oana Lungescu a reamintit de impactul comunismului asupra României
Oana Lungescu a adus în discuție impactul profund al comunismului asupra societății românești, evidențiind, totodată, avantajele majore pe care le-a avut România odată cu aderarea la NATO și la Uniunea Europeană.
Ea a subliniat că, în prezent, alianța nord-atlantică este semnificativ mai solidă, iar un consens între statele membre nu poate decât să aducă beneficii considerabile României.
„Am văzut ce înseamnă comunismul și poate că, din păcate, prea puțină lume și prea puțin tineri își amintesc sau au învățat de undeva sau le-au spus părinții ce a însemnat comunismul și cum a distrus comunismul această țară”, a declarat aceasta la Antena 3 CNN.
Lungescu a punctat că aderarea la NATO și Uniunea Europeană a reprezentat obiective strategice fundamentale ale României în cei 35 de ani care au trecut și a subliniat că această realizare a fost rezultatul eforturilor întregului popor român, precum și al cetățenilor și al forțelor politice responsabile, care au demonstrat un consens politic și sprijin popular pentru atingerea acestor scopuri.
„N-a fost un proces simplu și nimeni nu a târât România în NATO sau în Uniunea Europeană, au trebuit reforme au trebuit eforturi serioase nu toată lumea din acele organizații era total convinsă la momentul respectiv că țări precum România trebuie să adere ca membrii cu drepturi de bine, dar este meritul românilor și a forțelor politice românești au menținut acest consens și au făcut ceea ce era necesar, de fapt, în interesul României pentru siguranța și pentru prosperitatea României”, a spus aceasta.
Oana Lungescu a declarat că NATO este o alianță defensivă, bazată pe principiul „unul pentru toți și toți pentru unul”, care a reușit să mențină pacea în rândul țărilor membre timp de 75 de ani.
„Marcăm anul acesta 75 de ani de la crearea organizației alianței NATO. Şi a făcut acest lucru nu pentru a provoca un război un conflict și pentru a te întâmpina orice conflict prin disuasiune și apărare.
Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani care reacție ca reacție la atitudinea agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei este că NATO s-a întărit mai mult ca oricând în ultima decadă și pentru prima dată a desfășurat trupe de a lungul francului estic de la Baltică până aici la Marea Neagră, ca răspuns pentru a apăra țări precum România de orice tentativă de atac din partea Rusiei sau a oricărui alt adversar”, a afirmat ea.
NATO este mai puternic ca oricând
Oana Lungescu a subliniat că NATO este în prezent mai puternic și mai extins ca oricând, subliniind că acest lucru reprezintă o victorie strategică împotriva lui Putin, care a încercat să împiedice țările europene să ia deciziile dorite și să-și urmeze propriul drum.
„Finlanda și Suedia țării tradițional neutre, Suedia cu 200 de ani de neutralitate, Finlanda devenită neutră datorită pensiunii sovietice, dar aceste țări și-au dat seama că având un vecin ca Rusia care nu și respectă niciun fel de angajament și care atacă fără niciun fel de justificare o țară precum Ucraina nu poți să fii singur trebuie să fii împreună cu prieteni și cu aliați și de aceea au aderat la NATO.
A fost o mișcare o hotărâre foarte clară și o schimbare de orientare foarte clară, deci au renunțat la neutralitate”, a spus ea.
„Înțelepciunea rusească” promovată de Călin Georgescu
Fostul purtător de cuvânt al NATO a vorbit, de asemenea, despre „înțelepciunea rusească”, pe care Călin Georgescu a spus că este benefică pentru România. Ea a subliniat că, dacă aceasta înseamnă să ataci o țară fără nicio justificare, atunci este vorba despre o nesăbuință și o încălcare a tuturor angajamentelor internaționale asumate de Rusia.
„Dacă înțelepciunea rusească înseamnă să arunci carne de tun tineri ruși și laşi să moară sau să fie răniți în jur de 500-600 de soldați ruși în acest război fără nicio justificare cu Ucraina, fără a mai vorbi de sutele de mii de civili ucraineni care sunt atacați în fiecare zi și în fiecare noapte de arme rusești, iraniene, nord coreene și cu ajutor chinez aceasta nu este înțelepciune.
Este o logică a războiului care nu este o înțelepciune și nu aduce bine, nu creează prosperitate nimănui. Dimpotrivă, destabilizează întregul continent european.
Vedem cum Rusia acum are drept aliați nord-coreenii care au trimis cel puțin 10.000 de soldați pe front alături de ruși, ceea ce înseamnă o escaladare fără precedent”, a spus ea.
Călin Georgescu a afirmat că, în opinia sa, NATO este o instituție profund dezechilibrată, despre care susține că știe că a pierdut, indiferent de mesajele promovate în mass-media. El a adăugat că această organizație nu mai are nicio direcție clară și încearcă să compenseze prin propagandă, însă, potrivit declarațiilor sale, cei implicați se vor prăbuși în propria lor propagandă în viitorul apropiat.