Mihaela Bilic a explicat cât de sănătos este consumul de pepene, ce cantitate trebuie avută în vedere și mai ales dacă el poate fi mâncat alături de brânză.
„Vara este momentul în care piața este plină de culoare, deci umpleți farfuria cu legume! Indiferent că sunt proaspete sau gătite sub formă de salată, tocăniță sau supă cremă, legumele pot fi mâncate pe săturate și pentru siluetă, și pentru sănătate. Produsele lactate fermentate de tip iaurt sana sau chefir trebuie incluse în meniul de vară, întrucât hidratează, remineralizează și au efect probiotic. Dacă sunteți la mare, completați masa cu pește”, a spus medicul nutriționist.
Evitați produsele cu conținut crescut de sare
Ea a avertizat să se evite produsele cu conținut crescut de sare, întrucât acestea cresc riscul de deshidratare: mezeluri și brânzeturi, sosuri, produse ultra procesate, ronțăieli de tipul chipsuri sau sticksuri, migdale și alune.
„Excesul de grăsime poate duce la indigestie, așa că evitați prăjelile, tochiturile și produsele gătite pane. Nu în ultimul rând, atenție la dulciuri! Conțin grăsimi și zahăr din belșug, care afectează și silueta, și sănătatea. Consumați fructe și înghețată, sunt cel mai echilibrat desert”, a explicat Mihaela Bilic.
Proteine și legume, ăsta e secretul!
„Cantitatea de grăsime de pe abdomen și circumferința taliei în centimetri arată consumul de zahăr al unei persoane. Când spun zahăr, mă refer la dulciuri de orice fel (inclusiv fructe în exces), miere, sucuri naturale sau carbogazoase și alcool. Nu contează că este vorba de zahăr alb sau brun, tot zahărul îngrașă la fel! De fapt, molecula de fructoză din zahăr, miere, fructe și alcool se metabolizează în ficat, care face din ea grăsime pe burtă. Vreți să scăpați de „colăceii” de pe abdomen? Am să vă dau o veste „amară”: proteine și legume, ăsta e secretul!”, a mai spus medicul nutriționist.
Ea a vorbit și despre pepene și cum trebuie avut în vedere pentru a avea o siluetă de invidiat.
Pepene roșu sau galben?
„Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate. Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii, zemos și răcoritor, greu îi poți rezista! Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte: pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii. Până aici suntem la egalitate”, a sups Bilic.
Ea a explicat că la conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu. La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3 g pentru cel roșu.
„Tocmai aceste fibre împiedică absorbția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă – acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g. Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă.
P. S. Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat – și grăsime mai bună ca în brânză nu există!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.