Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că vrea să-şi consolideze susţinerea financiară a Ucrainei cu 1,2 miliarde de euro, cu scopul de a o ajuta să facă nevoilor legate de conflictul în curs cu Rusia, relatează AFP.
Este vorba despre un nou „pachet de ajutoare de urgenţă” – care este necesar să fie validat de către Parlamentul European (PE) şi statele membre, a anunţat într-o scurtă alocuţiune, la Bruxelles, preşedinta CE, Ursula von der Leyen.
Ucraina a beneficiat deja de subvenții și împrumuturi de 17 miliarde de euro
Ursula von der Leyen a precizat că, de la începutul conflictului în 2014, UE şi instituţiile financiare europene au mobilizat deja „17 miliarde de euro ca subvenţii şi împrumuturi” de care a beneficiat Ucraina.
Acest nou ajutor – în valoare de 1,2 miliarde de euro – urmează să fie alocat în mai multe etape. O primă tranşă – în valoare de 600 de milioane de euro – urmează să fie ”vărsată rapid”, a precizat von der Leyen – cu condiţia ca celelalte instituţii europene să dea undă verde rapid.
Efortul Bruxellesului, a precizat ea, înseamnă o „dublare” a ajutoarelor bilaterale UE-Ucraina reprezentând subvenţii în acest an.
„Aceste măsuri vor ajuta Ucraina să înfrunte încă de acum nevoile de finanţare din cauza conflictului”, a subliniat preşedinta germană a CE.
„La fel ca întotdeauna, UE este alături de Ucraina în aceste circumstanţe dificile”, a adăugat ea.
The EU stands by Ukraine. We are firm in our resolve.
I am announcing a new financial assistance package, made of emergency loans and grants, to support Ukraine in the medium and long-term. https://t.co/0PfKt4wtKP
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 24, 2022
NATO trimite noi forțe în Europa de Est
La aproape opt ani de la anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, denunţată drept „ilegală” de către UE, conflictul între cele două ţări s-a amplificat. Moscova dă asigurări că nu intenţionează să intervină în Ucraina, însă susţine revendicări separatiste pro-ruse ale autoproclamatelor republici Lugansk şi Doneţk, în Donbas (est), şi a comasat peste 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina.
În această atmosferă tensionată, NATO a anunţat luni că plasează forţe în aşteptare şi trimite nave şi avioane de luptă care să consolideze apărarea Europei de Est de activităţi militare ruse la frontiera ruso-ucraineană.
„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv consolidând partea de est a Alianţei. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, mai ales prin consolidarea apărării noastre colective”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
„Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania pentru a sprijini misiunea de lungă durată a poliţiei aeriene a NATO în regiune”, se arată în comunicat.
„Spania trimite nave pentru a se alătura forţelor navale NATO şi intenţionează să trimită avioane de luptă în Bulgaria”, se adaugă în comunicat.
„Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România sub comandament NATO. Ţările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini poliţia aeriană NATO din regiune şi pun în aşteptare o navă şi unităţi terestre pentru Forţa de reacţie a NATO”, detaliază comunicatul de presă.
„Statele Unite au indicat de asemenea că intenţionează să-şi sporească prezenţa militară în partea de est a Alianţei”, precizează NATO.