Comisia Europeană (CE) propune sancţionarea băncilor din Uniunea Europeană care încurajează angajaţii prin politica de bonusuri salariale să-şi asume riscuri „prea mari”, potrivit unui proiect legislativ prezentat de Executivul blocului comunitar.
Iniţiativa CE actualizează totodată reglementările în ceea ce priveşte soliditatea capitalului băncilor, aplicând „învăţămintele” celei mai severe crize financiare mondiale din anii ’30, notează Mediafax.
Proiectul cuprinde o serie de actualizări ale reglementărilor UE în ceea ce priveşte cerinţele de soliditate a capitalului din domeniul bancar.
Noile reguli au rolul de a corecta modul în care băncile autoevaluează riscurile legate de activele tranzacţionate, de a impune cerinţe mai aspre de soliditate a capitalului pentru operaţiunile de re-securitizare, de a consolida încrederea din pieţe prin îmbunătăţirea procedurilor prin care sunt făcute publice informaţii privind expunerile pe produse securitizate, precum şi de a obliga băncile să adopte practici solide de remunerare, care să nu încurajeze sau răsplătească asumarea unor riscuri excesive de către angajaţi, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
„Facem eforturi pentru a preveni o a doua lovitură de fulger”
Autorităţile de supraveghere a sistemului bancar, respectiv băncile centrale, vor dispune de prerogativa de a sancţiona băncile care aplică politici salariale în contradicţie cu noua legislaţie europeană, avertizează CE.
„Aceste propuneri abordează riscuri legate de doi factori majori care au condus la criza actuală, respectiv securitizarea şi remunerarea. Facem eforturi pentru a preveni o a doua lovitură de fulger”, a declarat preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
La rândul său, comisarul european pentru Piaţa Internă, Charlie McCreevy, a arătat că proiectul legislativ vizează unele investiţii şi practici care stau la baza crizei financiare.
„Noile reglementări privind re-securitizările – produsele financiare extrem de complexe care au cauzat pierderi uriaşe pentru bănci – vor impune instituţiilor financiare să deţină semnificativ mai mult capital pentru a acoperi riscurile legate de investiţii în aceste instrumente”, a arătat McCreevy.
Proiectul trebuie aprobat de Parlamentul European şi Consiliul European pentru a intra în vigoare.
SURSA: Mediafax