Ce protecție oferă vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna împotriva Sindromului Respirator Acut provocat de SARS-CoV-2? Studiu clinic

Cercetătorii din SUA au realizat un studiu pentru a demonstra eficacitatea vaccinurilor de la Pfizer-BioNTech și Moderna în a preveni infecțiile cu Sindromul Respirator Acut provocat de SARS-CoV-2.

Ce protecție oferă vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna împotriva Sindromului Respirator Acut provocat de SARS-CoV-2?

Membrii echipei anti-COVID de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA au arătat și că vaccinurile au dat dovadă de eficacitate în a reduce încărcătura virală, simptomele febrile și durata bolii în cadrul indiviziilor care au fost infectați chiar și după vaccinare, conform informațiilor transmise de news-medical.net

Studiul a fost realizat pe 4.000 de oameni și a scos în evidență că persoanele vaccinate cu ambele doze au înregistrat o eficacitate de 91% în a preveni infectarea cu SARS-CoV-2, în timp ce vaccinarea cu o singură doză a generat o eficacitate de 81%.

Printre cei care au fost infectați, persoanele vaccinate complet sau parțial au înregistrat un nivel de acid ribonucleic viral mai mic, un risc mai mic de a dezvolta simptome febrile și o durată a bolii scăzută față de cei care nu au fost vaccinați.

Beneficiile secundare oferite de vaccinurile mRNA

În cadrul studiilor clinice din faza a treia, vaccinurile pe bază de mRNA ale Pfizer-BioNTech și Moderna au dat dovadă de o eficacitate crescută în a preveni simptomele COVID-19.

Membrii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA au transmis și că estimările scot în evidență beneficii similare în urma administrării vaccinurilor mRNA în viața de zi cu zi.

Totuși, „sunt știute mai puține lucruri despre beneficiile secundare importante ale vaccinurilor anti-COVID pe bază de mRNA, inclusiv reducerea de severitate a bolii”, spune autoritățile americane.

Numărul de participanți care au fost infectați cu SARS-CoV-2 a fost de 204, adică 5,1%. Dintre aceștia, 16 au fost vaccinați parțial sau complet iar 156 erau nevaccinați. De asemenea, 32 de indivizi au fost excluși din cadrul studiului deoarece nu au trecut 14 zile de când erau vaccinați.

În cazul participanților care au fost infectați, cantitatea aproximativă de încărcătură virală era 2.3 în rândul persoanelor vaccinate parțial sau complet, comparativ cu 3.8 în cazul persoanelor nevaccinate.

Sursă foto: Dreamstime