Comisia a ajuns la această concluzie în urma unei consultări publice pe acest subiect, începută în martie 2010. Bruxellesul a încercat să afle dacă reglementările europene privind obligaţiile legate de serviciul universal trebuie extinse pentru a acoperi accesul la internet broadband.

Obligaţiile legate de serviciul universal au fost instaurate în UE în anii 1990 în momentul liberalizării sectorului de telecomunicaţii, pentru a se evita excluziunea socială a gospodăriilor cu venituri reduse şi a locuitorilor din zonele rurale sau izolate.

"Nu este nevoie în prezent să se schimbe conceptul de bază, principiile sau sfera regulilor UE privind Serviciul Universal pentru a include serviciile de telecomunicaţii mobile şi conexiunile broadband la nivelul UE’, a precizat Comisia. Executivul european a adăugat că ‘nu ar fi oportun la acest moment să fixeze la nivelul UE o viteză unică de conexiune broadband", "ţinând cont de stadiile de dezvoltare extrem de diferite ale reţelelor de telecomunicaţii în statele membre, precum şi de potenţialele costuri implicate".

Comisia a precizat că, în special, "povara asupra industriei şi impactul asupra preţurilor de consum va fi foarte mare în statele membre cu niveluri scăzute de venituri şi de acoperire broadband".

Totuşi, statele membre îşi păstrează libertatea de a include conexiunile broadband în obligaţiile lor naţionale privind serviciul universal în cazuri justificate.

Potrivit reglementărilor actuale ale UE, statele membre trebuie să se asigure că cetăţenii lor se pot conecta la reţeaua publică de telefonie şi pot accesa serviciile publice de telefonie pentru comunicaţii de date şi de voce cu acces funcţional la internet.
Sursa: Agerpres