Vești noi pentru românii care locuiesc în Italia. Autorităţile anunţă că deplasările între oraşe vor fi permise în prima și a doua zi de Crăciun, respectiv pe 25-26 decembrie, de Sfântul Ștefan și de Anul Nou. Reamintim că în Italia este cea mai mare comunitate de români din diaspora, care numără peste un milion de cetățeni români.

Anunțul vine în contextul în care, Italia a anunțat recent interzicerea călătoriilor între regiunile sale în perioada 21 decembrie-6 ianuarie ca parte a restricţiilor stricte introduse pe perioada sărbătorilor de Crăciun.

Și Papa Francisc a anunțat noi măsuri pentru slujba din Ajunul Crăciunului. Acesta a decis să mute liturghia din Ajunul Crăciunului din Bazilica Sfântul Petru la ora 19.30, mai devreme cu două ore, potrivit europafm.ro.

De menționat este faptul că, în ultimii 10 ani, liturghia era programată în Ajun de la la 21.30. Totodată, intrările în Bazilica Sfântul Petru vor fi limitate la un număr mic de persoane.

Când a apărut coronavirusul în Italia

O analiză realizată de cercetătorii de la Univeristatea din Milano şi publicată de Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor, a scos la iveală faptul că noul coronavirus a circulat în Italia înainte de semnalarea sa în China.

Analiza a fost efectuată pe un test preluat de la un copil de 4 ani, care avea probleme respiratorii şi voma, pe 30 noiembrie 2019. A doua zi a dezvoltat o erupţie şi boala a fost confundată cu rujeola, ulterior constatându-se că are simptomele Covid.

Totodată, testul, observat câteva luni mai târziu, a arătat că cel mic a suferit de coronavirus, arată specialiștii.

În același timp, cercetătorii au analizat teste orofaringiene colectate între septembrie 2019 şi februarie 2020 de la 39 de oameni şi unul pozitiv la Covid-19.

„Această descoperire are o importanţă epidemiologică, deoarece ne extinde cunoştinţele privind calendarul şi cartarea căilor de transmisie SARS-CoV-2”, au scris cercetătorii, citaţi de Bloomberg.

„Răspândirea pe termen lung, nerecunoscută a SARS-CoV-2 în nordul Italiei ar ajuta la explicarea, cel puţin parţial, a impactului devastator şi a evoluţiei rapide a primului val de Covid-19 în Lombardia”, au mai precizat aceștia.