Ce rol joacă alcoolul în noile cazuri de cancer?
Un nou raport al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului evidențiază relația complexă dintre alcool și cancer, 40% din toate cazurile de cancer fiind asociate cu factori de risc modificabili.
Șase tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool: cancerul de cap și gât, cancerul esofagian, cancerul de ficat, cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul de stomac. În 2019, mai mult de unul din 20 de diagnostice de cancer în Occident a fost atribuit consumului de alcool, punând la îndoială percepția larg răspândită a alcoolului ca un lubrifiant social inofensiv.
Raportul evidențiază, de asemenea, o tendință îngrijorătoare: creșterea ratelor anumitor tipuri de cancer în rândul adulților tineri. Incidența în creștere a cancerului colorectal cu debut precoce în rândul adulților sub 50 de ani este deosebit de îngrijorătoare.
Cercetările arată în mod constant o legătură între consumul frecvent și regulat de alcool la începutul și mijlocul maturității și un risc mai mare de cancer de colon și rectal mai târziu în viață.
Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât cresc șansele de a dezvolta această maladie
Relația dintre alcool și riscul de cancer urmează, în general, un model doză-răspuns, ceea ce înseamnă că nivelurile mai ridicate de consum sunt asociate cu un risc mai mare. Chiar și consumul ușor sau moderat de alcool a fost asociat cu un risc crescut pentru unele tipuri de cancer, în special cancerul de sân.
Cu toate acestea, deși alcoolul crește riscul de cancer, nu înseamnă că toți cei care beau vor dezvolta cancer. Mulți factori contribuie la dezvoltarea cancerului, inclusiv deteriorarea ADN-ului, absorbția nutrienților și a vitaminelor, nivelurile hormonale și bacteriile din intestinele noastre, microbiomul.
Consumul de alcool este, de asemenea, legat de alte aspecte ale sănătății și stilului nostru de viață, cum ar fi consumul de tutun, fumatul, factorii genetici, inactivitatea fizică, obezitatea și etanolul. Persistă concepția eronată conform căreia tipul de băutură alcoolică nu modifică semnificativ riscul de cancer; etanolul în sine este cancerigen.
Riscurile potențiale ale consumului de alcool depășesc probabil orice beneficii potențiale. Este vorba de a fi conștienți de riscurile potențiale și de a face alegeri care se aliniază cu obiectivele noastre de sănătate.