Euronews România va avea rol informativ şi educaţional, iar ştirile realizate vor fi distribuite în reţeaua Euronews, a declarat miercuri, pentru Agerpres, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu.
Politehnica a anunţat că a semnat cu Euronews un parteneriat pentru a lansa Euronews România, un canal de ştiri nou, independent, destinat publicului vorbitor de limba română. Euronews România este primul proiect de acest tip lansat în UE şi va fi construit pe baza unei televiziuni deja existente – UPB Sigma TV.
„Va fi un flux în două direcţii: pe de o parte, programele Euronews realizate în reţeaua Euronews, nu doar la sediul central Euronews, ci în reţeaua Euronews din toate limbile vor putea fi difuzate în România în limba română. Ceea ce se va produce în România va fi distribuit în reţeaua Euronews. Cu alte cuvinte, va fi prima poartă de ieşire a ştirilor către Europa din România, ştiri realizate corect din punct de vedere editorial şi care vor reflecta realitatea românească care va fi prezentată în Europa. (…) Ne dorim să fie o televiziune educaţională, în primul rând, şi de ştiri, pentru că demersul nostru nu este exclusiv jurnalist, este deopotrivă educaţional – o televiziune care va avea şi rol educaţional evident şi un rol informativ important. Ne dorim să fie o televiziune care va emite complet pe parcursul unei zile”, a precizat el.
Proiectul televiziunii va fi lansat la finalul anului
Potrivit lui Costoiu, proiectul televiziunii este gândit a fi lansat spre finalul anului 2021. Până atunci, urmează să se lanseze succesiv site-ul şi zona social-media.
Pentru început, va fi selectat editorul-şef de către Euronews. „Este foarte important că editorial acest proiect va fi girat de către Euronews în totalitate. Editorul-şef va fi angajatul Euronews şi nu al universităţii şi va fi plătit de către Euronews tocmai pentru a asigura echidistanţa şi independenţa acestuia”, a explicat rectorul UPB.
În continuare, se va trece la etapa de recrutare de personal, selecţia urmând să fie făcută de către Euronews împreună cu UPB.
„Universitatea va asigura managementul financiar al proiectului, în sensul în care vom susţine împreună cu Euronews acest proiect, vom depune toate diligenţele pentru identificarea de finanţări şi aşa mai departe. Rolul editorial va reveni Euronews. Programele vor fi stabilite împreună”, a completat Costoiu.
Sediul Euronews România ar putea fi în actuala locație a TV Sigma
„Vorbim despre o retehnologizare şi o modernizare a televiziunii actuale printr-un brand. Acesta a fost mandatul cu care m-am prezentat în faţa colegilor din universitate la începutul acestui nou ciclu în calitate de rector şi am primit votul unei largi părţi din comunitate pentru acest proiect pe care îl ducem mai departe”, a declarat Costoiu.
Potrivit acestuia, se intenţionează formarea unei reţele de corespondenţi, cel mai probabil la început în marile oraşe ale ţării.
„Intenţionăm să existe cel puţin în această fază a proiectului o reţea de corespondenţi care nu este definită. Urmează să definim exact zonele unde vor fi corespondenţii, bănuim, în oraşele importantele ale ţării pentru început, după care proiectul se va extinde pas cu pas. Staţia din Bucureşti se preconizează a avea circa 100 de angajaţi la momentul final. Deocamdată, aceasta este proiecţia. Vedem în funcţie de etapele pe care le vom parcurge”, a explicat reprezentantul UPB.