Un studiu recent despre
coronavirus a descoperit o legătură între numărul redus de decese cauzate de COVID-19 în unele țări și vaccinul pentru tuberculoză.
Studiul a fost publicat pe medRxiv, un site pentru cercetări medicale nepublicate și potrivit acestuia, există o corelație între ţările care au politici obligatorii de vaccinare împotriva tuberculozei şi cele care prezintă un număr mai mic de cazuri confirmate şi decese de CoVid-19.
Se pare că în cel puțin șase țări, clinicienii efectuează studii ce implică oferirea vaccinului BCG angajaţilor din sănătate şi persoanelor în vârstă pentru a vedea dacă într-adevăr le oferă un nivel ridicat de protecţie împotriva coronavirusului, scrie Bloomberg.
Cine a lansat studiul?
Printre primii specialişti care au lansat studii despre eficacitatea BCG împotriva coronavirusului este românul Mihai Netea, expert în boli infecţioase la Centrul Medical Radboud Universty din Olanda.
Până în prezent, echipa lui Netea a înscris deja 400 de cadre medicale în procesul de cercetare. 200 dintre ele au primit vaccinul BCG şi 200 au primit un placebo.
Totodată, Netea va începe un studiu separat care studiază eficienţa
vaccinului BCG la cei trecuţi de 60 de ani.
Pandemia de coronavirus a făcut dezstru în lume, iar peste un milion de oameni sunt infectați. Până în acest moment, nu există niciun vaccin ce să protejeze populația. Astfel, specialiștii încearcă să verifice cu atenţie dacă vaccinul BCG poate oferi protecţie.
Țările care au oprit vaccinul
Unele țări au oprit definitiv, cu ani în urmă, protocolul de vaccinare împotriva tuberculozei.
Acestea sunt SUA, Italia, Spania, Olanda, Elveţia, Austria, Suedia, Finlanda, Israel, Noua Zeelandă, Germania, Slovenia, Franţa şi Marea Britanie.
Ultimele două au întrerupt vacinarea după anul 2000. Toate celalalte, vaccinează copiii la naştere.
De asemenea, în unele țări, vaccinul se repetă la vârsta de 7 ani, lucru pe care l-a făcut şi România până în anul 1993, scrie bzi.ro.