CE: România nu îndeplineşte criteriile pentru aderarea la zona euro

România nu îndeplineşte niciunul din criteriile pentru aderarea la zona euro, respectiv stabilitatea preţurilor, poziţia bugetară a guvernului, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa dobânzilor pe termen lung, întâmpinând însă şi obstacole legislative, a anunţat Comisia Europeană (CE). Autorităţile române au anunţat anul 2015 ca ţintă oficială pentru adoptarea monedei comunitare. Legislaţia din România, mai ales Legea referitoare la Banca Naţională a Românie

România nu îndeplineşte niciunul din criteriile pentru aderarea la zona euro, respectiv stabilitatea preţurilor, poziţia bugetară a guvernului, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa dobânzilor pe termen lung, întâmpinând însă şi obstacole legislative, a anunţat Comisia Europeană (CE).

Autorităţile române au anunţat anul 2015 ca ţintă oficială pentru adoptarea monedei comunitare. Legislaţia din România, mai ales Legea referitoare la Banca Naţională a României (BNR), nu este compatibilă în totalitate cu articolele 130 şi 131 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene şi cu statutul Sistemului European al Băncilor Centrale/Banca Centrală Europeană, se arată în Raportul de Convergenţă pentru 2010 al CE.

Incompatibilităţile privesc integrarea BNR în sistemul băncilor centrale europene la momentul adoptării euro, independenţa instituţiei, dar şi interzicerea acordării de împrumuturi instituţiilor financiare în cu excepţia „asistenţei de urgenţă”.

Totodată, obiectivul secundar al BNR se referă la politica economică generală a statului, dar ar trebui să conţină prevederi despre politicile economice generale ale UE, acestea din urmă având prioritate faţă de cele ale României.

În privinţa criteriilor de convergenţă, inflaţia din România s-a situat peste valoarea de referinţă, calculată la 12 luni, din Uniunea Europeană (UE) încă de la aderarea ţării la spaţiul comunitar în 2007.

România nu îndeplineşte niciun criteriu

Avansul mediu al preţurilor din România a fost de 5% în cele 12 luni încheiate în martie, mult peste valoarea de referinţă de 1% din UE, şi va rămâne, probabil, peste acest nivel ridicat pentru o în următoarele luni.

Inflaţia, care s-a situat la 5,6% în 2009, este aşteptată să se tempereze în 2010 şi 2011, din cauza activităţii economice restrânse şi a diminuării impactului majorărilor anterioare de accize. Potrivit prognozelor, preţurile din România vor creşte cu 4,3%, în medie, anul acesta şi cu 3% în 2011. Nivelul scăzut al preţurilor din România faţă de zona euro, respectiv de 58%, sugerează potenţial semnificativ pentru convergenţa preţurilor pe termen lung.

Statul român nu îndeplineşte nici criteriul privind poziţia bugetară. România este în prezent supusă unei proceduri de deficit excesiv, având ca termen anul 2012 să aducă balanţa negativă a cheltuielilor publice sub limita de 3% din PIB.

Ca urmare a analizei compatibilităţii legale şi a îndeplinirii criteriilor de convergenţă, luând în calcul şi factori suplimentari, Comisia consideră că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea euro.

SURSA: Mediafax