Oamenii de știință nu au aflat deocamdată motivul pentru care virusul provoacă pierderea mirosului, având în vedere că SARS-CoV-2 nu poate infecta neuronii senzoriali olfactivi. Dar cei de la Universitatea Columbia vin cu o posibilă explicație, scrie Medicalnewstoday.
Noi cercetări legate de efectele Covid încearcă să deslușească mai bine cauzele altor efecte neurologice persistente, cum ar fi „ceața creierului”, durerile de cap și depresia.
După cum relatează MedicalNewsToday, oamenii de știință au fost încă de la început intrigați de simptomul pierederii gustului și mirosului, deoarece neuronii senzoriali olfactivi nu poartă receptorii de membrană care ar permite virusului să-i infecteze. De asemenea, persoanele infectate cu COVID-19 nu au nasul înfundat, lucru care provoacă pierderea mirosului în infecții precum răceala comună.
Așadar, dacă SARS-CoV-2 nu poate infecta neuronii neuronii senzoriali olfactivi, de ce așa de mulți oameni infectați își pierd simțul mirosului?
Ce au descoperit cercetările de la Universitatea Columbia, din New York
Cercetările conduse de oamenii de știință de la Universitatea Columbia, din New York, au oferit o posibilă explicație. Lucrarea lor, publicată în Cell, sugerează că răspunsurile imune la virus, atunci când infectează celulele învecinate, inactivează genele care fac receptorii de miros în neuronii olfactivi.
În mod normal, neuronii olfactivi înregistrează mirosul trimițând semnale electrice către creier, când receptorii lor se leagă de moleculele de miros.
Ce s-a constatat în experimentele pe hamsteri
Oamenii de știință au investigat ce se întâmplă atunci când virusul infectează țesutul olfactiv la hamsteri. Echipa a examinat apoi țesutul din autopsiile a 24 de persoane, dintre care 18 au murit în urma infecției cu COVID-19.
Așa au descoperit că la hamsteri virusul infectează celulele de susținere și le reduce numărul. În timp ce numărul de neuroni olfactivi din țesut a fost neschimbat, infecția a atras un val de celule imunitare. Acest lucru pare să aibă efectul secundar al reorganizării cromozomilor în nucleele neuronilor olfactivi, care, la rândul lor, reduc expresia genelor care produc receptorii de miros.
Mai puțini receptori în țesutul uman
Când cercetătorii au analizat țesutul olfactiv al autopsiilor pacienților umani, au putut confirma că COVID-19 a fost asociat cu o reducere semnificativă a producției de receptori olfactivi. Ei spun că citokinele – molecule de semnalizare produse de celulele imune – declanșează schimbări în organizarea internă a nucleilor neuronilor olfactivi.
De ce simțul olfactiv poate fi mai vulnerabil în infecțiile cu COVID-19
Dr. Stavros Lomvardas, profesor de biochimie, biofizică moleculară și neuroștiință la Universitatea Columbia și co-autor al noului studiu, a explicat de ce simțul olfactiv poate fi mai vulnerabil în cazurile de COVID-19.
„În primul rând, sistemul olfactiv, ca și sistemul imunitar, trebuie să detecteze un număr astronomic de substanțe chimice, de la compuși organici complecși până la elemente simple”, a afirmat el.
Autorii studiului înclină să creadă că efecte similare asupra organizării nucleelor în celulele creierului pot sta la baza altor efecte neurologice persistente, cum ar fi ceața creierului, durerile de cap și depresia, în COVID-19 lung.