Ce promitea programul din 2012:
Politica fiscală:
- CAS pentru angajator, redus în următorii 4 ani, cu 5 puncte procentuale, concomitent cu creșterea progresivă, până în anul 2016, a salariului minim pe economie până la 1.200 lei
- TVA la producătorii agricoli redus de la 24% la 9%, iar 15% se întoarce la producător în momentul în care prezintă factura. Măsura va fi valabilă doar pentru producție și nu pe lanțul de prelucrare. Stimulăm astfel producătorii interni și reducem evaziunea fiscală din agricultură.
- TVA va reveni la19%, după 4 ani de mandat al guvernului USL.
- Impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% și 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
- Consolidarea Cec şi Eximbank, împreună cu specializarea obiectivului de activitate: Eximbank ‐ pentru exporturi și industrie; CEC ‐pentru IMM‐uri, mici întrepinzători, agricultură și activități independente.
- Cheltuielile în cercetare și dezvoltare, creşterea deductibiliăţii de la 20% la 50%.
Marile proiecte de infrastructură:
Vor fi finalizate:
- Autostrada Bucureşti-Arad
- Autostrada Transilvania
- Autostrada Bucureşti-Ploieşti-Braşov (tronsonul Brașov‐Predeal‐Comarnic)
- Centura Bucureşti
Vor fi demarate:
- Autostrada București ‐ Alexandria‐Craiova‐Drobeta‐Tr. Severin‐Timișoara.
- Autostrada Tg Mureş-Iaşi
- Va fi realizat Coridorul IX Paneuropean ‐ București‐Focșani
- Se reia oferta pentru realizarea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă
- Implicarea activă a statului român în realizarea proiectele ‐ Nabucco și AGRI ‐ și a conductei de petrol Constanța‐Trieste
- Revitalizarea proiectului Canalului Dunăre-Bucureşti (parteneriat public ‐ privat).
- Demararea Canalului Siret-Bărăgan, prin care se rezolvă problema sistemului de irigații din Moldova și Muntenia
În locul reducerii fiscalităţii, guvernul a pus impozite suplimentare: supraaciza de 7 eurocenţi pe litru de carburant si impozitul de construcţii speciale de 1,5%. Codul Fiscal a fost modificat de 39 de ori, doar în 2013, creând instabilitate pentru companii. În acelaşi timp, avalanşa de modificări a fost făcută fără discuţii cu reprezentanţii mediului de business. Lipsa de transparenţă şi predictibilitate au speriat investiţiile şi au destabilizat afacerile, oricum şubrezite de criză.