Conform unui studiu realizat de Universitatea Oxford, vaccinul produs de AstraZeneca este eficient și nu va trebui modificat pentru a proteja împotriva variantei despre care se crede că ar proveni din oraşul amazonian Manaus, scrie Reuters.
Totuși, rezultatele studiului încă nu s-au publicat. Acestea vor fi disponibile în această lună.
Specialiștii sunt speriați de Varianta P1 a coronavirusului. Epidemiologii susțin că această formă de COVID-19 ar contribui la o creștere a cazurilor și a deceselor. Comunitatea științifică s-a arătat îngrjorată în privința rezistenței acestei variante mutante la vaccinuri,
Vaccinul AstraZeneca, pus la îndoială
Africa de Sud a oprit utilizarea vaccinului în ţară, după ce mai multe date au indicat că vaccinul realizat de AstraZeneca are o eficacitate mai scăzută împotriva vriantei sud-africane a noului coronavirus, care este similară cu P1.
În timp ce unele state nu cred în potențialul său, germanii au decis ca vaccinul să fie administrat inclusiv persoanelor de peste 65 de ani. De asemenea, Franța a autorizat și ea utilizarea acestui vaccin pentru persoanele cu vârsta între 65 şi 75 de ani care suferă de comorbidităţi.
România a decis administrarea sa încă de pe 15 februarie, dar doar persoanelor cu vârste sub 55 de ani.
OMS susține vaccinul produs de AstraZeneca
OMS arată că vaccinul poate fi utilizat și la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, nu numai la cele sub 55 de ani. Oficialii susțin că acest vaccin ar trebui utilizat chiar și în țările în care circulă variante de coronavirus care fac vaccinul mai puțin eficient, scrie BBC.
Se recomandă administrarea la un interval mare de timp, așa cum procedează Marea Britanie. Această metodă face ca vaccinul să fie mai eficient.