Despre beneficiile ei s-a vorbit foarte mult în timpul pandemiei, Știați, însă, că vitamina D ne ajută să avem și mai multă energie? Cercetări recente sugerează că vitamina D contribuie la reducerea oboselii și creșterea nivelului de energie, ajutând la funcționarea mitocondriilor din celulele corpului, responsabile pentru crearea de energie.
Site-ul LiveScience explică cum funcționează vitamina D în acest caz.
Se știe deja că vitamina D (uneori denumită calciferol) este o vitamină pe care o obținem din expunerea la lumina soarelui, anumite alimente și suplimente. Ea permite organismului să absoarbă calciul și fosforul din alimentele care trec prin intestin, ceea ce ajută la creșterea oaselor și a dinților puternici și sănătoși. Dacă nu obținem suficientă vitamina D, oasele pot deveni casante, slabe și deformate.
Care sunt beneficiile aduse sănătății
Există și alte beneficii pentru sănătate ale vitaminei D:
– Susține un sistem imunitar puternic și sănătos prin combaterea bacteriilor și virușilor
– Reglează funcția inimii și reduce tensiunea arterială
– Poate reduce riscul apariției anumitor boli, cum ar fi cancerul, diabetul de tip 2 și scleroza multiplă
Există, de asemenea, dovezi că nivelurile scăzute de vitamina D pot contribui la apariția depresiei.
Vitamina D afectează nivelul de energie?
Se pare că DA! Potrivit Clinicii Cleveland, unele dintre principalele simptome ale deficienței de vitamina D, la adulți, sunt oboseala, slăbiciunea musculară și starea de spirit proastă, care, la un loc, ne pot face să ne simțim epuizați. Un studiu din revista Medicine a comparat rezultatele din două grupuri care au prezentat oboseală și deficiență de vitamina D. Un grup a primit suplimente de vitamina D, în timp ce al doilea a primit placebo. Cercetătorii au descoperit că grupul care a primit vitamina D a experimentat îmbunătățiri semnificative ale nivelurilor de energie în doar patru săptămâni.
Asociată cu niveluri scăzute de energie
Dieteticianul Rahaf Al Bochi, din cadrul Academiei de Nutriție și Dietetică, susține că deficiența de vitamina D este asociată cu niveluri scăzute de energie. „În cercetări, s-a demonstrat că vitamina D ajută la funcția mitocondriilor din celulele corpului, această funcție fiind vitală pentru crearea de energie”, spune ea. Cercetarea sa a fost publicată în Endocrine Abstracts și a constatat că suplimentele cu vitamina D la adulții cu dficiențe au îmbunătățit funcția musculară prin turbo-încărcarea mitocondriilor – bateriile de care celulele noastre au nevoie pentru a funcționa. Fiecare pacient din studiu a raportat o îmbunătățire a nivelurilor de energie după ce a luat o doză fixă de vitamina D, timp de 10 până la 12 săptămâni.
De unde ne luăm vitamina D
Expunerea la soare rămâne una dintre modalitățile prin care poate fi asigurată doza necesară de vitamina D. De fapt, majoritatea oamenilor își ia vitamina D în acest fel, în timpul verii, conform Institutului Național de Sănătate. Și nu este nevoie de o expunere prea mare pentru ca organismul să înceapă să o producă. Există și alte surse naturale de vitamina D: peștele gras (somon, macrou, ton, sardine), codul și uleiul de ficat de cod, gălbenușul de ou și portocalele. Pentru cei care petrec mai mult timp în interior, experții sugerează că ar trebui să ia 10 micrograme de vitamina D pe zi pentru menținerea sănătății oaselor și mușchilor. În cazuri extreme, lipsa vitaminei D poate duce la deformări ale oaselor, cum ar fi rahitismul la copii, și la o serie de afecțiuni la adulți.