O dietă vegetariană sau vegană poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din organism, contribuind, în același timp, la combaterea schimbărilor climatice, arată un nou meta-studiu.
Deoarece organismul produce cea mai mare parte din colesterol, medicamente precum statinele, care controlează producția de colesterol, rămân, în continuare, importante.
Reducere cu 7% a colesterolului total și reducere cu 14% a tuturor lipoproteinelor
Un nou studiu indică faptul că o dietă vegetariană sau vegană poate reduce nivelul de colesterol alimentar din organism. În special, studiul arată că astfel de diete reduc nivelurile de lipoproteine, care pot fi un predictor al bolilor cardiovasculare, spre deosebire de lipoproteinele cu densitate joasă (LDL) sau colesterolul „rău”.
Studiul constată că dietele pe bază de plante sunt asociate cu o reducere cu 7% a colesterolului total și o reducere cu 14% a tuturor lipoproteinelor care blochează arterele, reducând astfel riscul unor boli cardiovasculare la persoanele care țin o astfel de dietă timp de cel puțin cinci ani.
Lipoproteinele sunt particule compuse din grăsimi, sau lipide, și proteine. Lipidele pe care le conțin includ colesterolul și trigliceridele. Unele lipide ale colesterolului, cum ar fi lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sau colesterolul „bun”, protejează împotriva bolilor de inimă. Pe de altă parte, un exces de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) crește riscul de boli cardiovasculare.
Reducerea riscului care a rezultat din dietele pe bază de plante a fost aproximativ echivalentă cu aproximativ o treime din efectul de reducere a colesterolului după administrarea unor medicamente precum statinele, arată MedicalNewsToday.
Autorii studiului au remarcat și beneficii aduse schimbărilor climatice pe care le-ar oferi adoptarea alimentelor pe bază de plante. Acesta este un meta-studiu, sau un studiu al studiilor, care a analizat rezultatele a 30 de studii randomizate diferite, publicate între anii 1980 – 2022, și care au analizat efectul dietelor pe bază de plante asupra colesterolului.
Colesterolul și dietele pe bază de plante
Principalul autor al studiului, dr. Ruth Frikke-Schmidt, a subliniat importanța colesterolului.
„Colesterolul este o piatră de temelie pentru membranele celulare, bilă și hormoni”, a spus el. Cu toate acestea, o dietă tradițională occidentală conține mult mai mult colesterol decât este necesar, ceea ce duce la niveluri plasmatice prea mari, risc de ateroscleroză și atacuri de cord. ”O dietă pe bază de plante cu mai puțin colesterol este suficientă pentru a satisface nevoile organismului”, susține el.
Frikke-Schmidt a subliniat că dietele vegetariene și vegane par să încurajeze ficatul să producă mai mulți receptori LDL, și, „prin urmare, corpul poate capta mai eficient colesterolul din sânge”. Cea mai interesantă constatare a studiului, potrivit medicului cardiolog Yu-Ming Ni, a fost că, deși nivelul general al colesterolului nu a scăzut spectaculos, s-a constatat scăderea colesterolului Apolipoproteina B.
Acesta reprezintă componentul proteic principal al lipoproteinelor cu densitate scazută- LDL colesterol cu rol în sinteza, preluarea, transportul și metabolismul colesterolului la nivelul organismului.
De ce doar dieta nu este de ajuns
Majoritatea colesterolului nu se bazează pe dietă, a explicat dr. Devin Kehl, un cardiolog care nu a fost implicat în acest studiu.
„Corpul produce aproximativ 80% din colesterolul său, iar restul este ingerat prin dietă”, a spus el. Cu toate acestea, a adăugat medicul, „reducerea grăsimilor animale din dietă, așa cum este demonstrat în acest set de date, duce la reduceri ale concentrațiilor de colesterol din sânge”.
Ficatul produce propriul colesterol al organismului, iar medicamente precum statinele inhibă această producție. Colesterolul este stocat în vezica biliară sub formă de bilă. „Bila este un fel de săpun al corpului”, a spus dr. Ni. Când o persoană mănâncă, hormonii fac ca vezica biliară să elimine bila în tractul intestinal.