Astfel, au descoperit că anticorpii generați de persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au fost mai puțin eficienți în îndeplinirea funcțiilor antivirale, scrie DallasNews.
Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar pentru a se atașa de materii străine, cum ar fi virușii, astfel încât organismul știe care sunt agenții patogeni pe care trebuie să-i distrugă. Vaccinul Pfizer conține o bucată de ARNmesager, specifică proteinei spike a virusului COVID-19, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane.
Persoanele vârstnice sunt mai susceptibile de a face forme severe ale bolii
„Faptul că aceste funcții ale anticorpilor scad odată cu vârsta este unul dintre motivele pentru care vârstnicii sunt mai susceptibili la formele severe ale infectării cu COVID-19 și subliniază nevoia de a dezvolta abordări diferite pentru persoanele mai în vârstă și vulnerabile”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Lenette Lu, profesor de imunologie la UT Southwestern Medical Center.
Când cercetătorii UT Southwestern au evaluat anticorpii generați de participanții la studiu, au descoperit că anticorpii au ajutat la activarea celulelor imune care ar putea afecta virusul după ce acesta a infectat organismul. „Chiar dacă un anticorp este mai puțin capabil să prevină infecția variantelor virusului, poate bloca dezvoltarea simptomelor, severitatea bolii și răspândirea de la o persoană la alta”, a spus Lu.
Anticorpii persoanelor cu vârsta sub 65 de ani au avut mai multe activități antivirale
Anticorpii de la persoanele cu vârsta sub 65 de ani au avut mai multe activități antivirale decât la persoanele de peste 65 de ani, se arată în studiu. Acest lucru se poate datora zaharurilor atașate anticorpilor care se modifică odată cu vârsta, limitând funcția anticorpilor. La aproape trei ani de la începutul pandemiei, Covid-19 poate, încă, să facă ravagii în organismul bătrânilor și al persoanelor cu sistemul imunitar compromis. Noile variante, cum ar fi tulpinile extrem de contagioase Delta și Omicron, sunt, de asemenea, mai eficiente în a se sustrage răspunsurilor imune decât tulpina originală COVID-19. BA.5, subvarianta Omicron care a devenit tulpina dominantă în această vară, pierde acum teren în fața unor alte subvariante, cum ar fi BQ.1 și BQ.1.1.