Andrei Dudoiu, managing partner al SeedBlink, este de părere că 2024 ar trebui să fie unul mult mai bun pentru finanţarea startup-urilor de tehnologie.

2023, cel mai slab din ultimii 10 ani pentru startup-urile de tehnologie

Potrivit specialistului, 2023 a fost cel mai slab din ultimii aproape 10 ani. Totodată, acesta a spus că scăderea finanţărilor pentru startup-uri din ultimii doi ani a dus la o selecţie dură a companiilor.

Cele care au rezistat sunt în prezent mai sănătoase din punctul de vedere al modelului de business şi scalabilitate, spune el.

Andrei Dudoiu spune că această autoselecţie a fost o oportunitate pentru SeedBlink. Compania a fost în poziţia de a identifica businessuri dintr-o piaţă mult mai matură decât în 2021 sau 2022.

Există mai multe elemente care vor face ca anul acesta să fie „mult mai bun” decât 2023. Potrivit specialistului, este vorba despre:

  • scăderea inflaţiei şi implicit a dobânzilor;
  • revenirea investiţiilor în zona de venture capital;
  • evoluţia pozitivă a burselor.

După exuberanţa din 2021 şi un 2022 care a fost marcat de războiul din Ucraina şi criza energetică, au apărut măsuri de politică monetară care au crescut dobânzile, spune el.

Această situația i-a determinat pe investitori să aleagă instrumente cu randament fix şi cu risc scăzut sau foarte scăzut.

deal business vanzare
SURSA FOTO: Dreamstime

2024 poate fi anul în care se va înregistra o ajustare a politicii monetare la nivel global

De asemenea, specialistul se așteaptă ca 2024 să fie anul în care vom înregistra la nivel global o ajustare notabilă a politicii monetare.

„Scăderea inflaţiei şi implicit a dobânzilor, revenirea investiţiilor în zona de venture capital şi evoluţia pozitivă a burselor cred că va face ca anul acesta să fie mult mai bun decât 2023 care este clar că în privinţa finanţării startup-urilor de tehnologie a fost cel mai slab din ultimii opt-nouă ani. După exuberanţa din 2021 şi un 2022 care a fost marcat de războiul din Ucraina şi criza energetică, au apărut măsuri de politică monetară care au crescut dobânzile, determinându-i pe investitori să aleagă instrumente cu randament fix şi cu risc scăzut sau foarte scăzut.

Pentru că în ultimele luni inflaţia a stagnat sau chiar a regresat, mă aştept ca 2024 să fie anul în care vom înregistra la nivel global o ajustare notabilă a politicii monetare, iar investitorii, deţinătorii de capital locali sau internaţionali, să nu mai aibă la dispoziţie dobânzi ridicate ceea ce va readuce apetitul către alte forme de investiţii. De asemenea, bursele sunt un indicator şi am văzut cum în a doua jumătate din 2023 şi începutul acestui an, bursa din Statele Unite a avut o evoluţie fulminantă, ceea ce a adus cel puţin în zona de tehnologie noi recorduri.

Revenind la pieţele private, cifrele arată că, atât în Statele Unite, cât şi în Europa, finanţările de tip venture au scăzut cu aproximativ 40-50%, iar anumite verticale ale startup-urilor chiar spre 60% faţă de 2022, care la rândul său a fost un an mai slab decât 2021. Însă 2021 a fost un an de vârf, unul extrem şi mai puţin relevant pentru că banii circulau haotic şi multe proiecte se finanţau fără să aibă fundamente sănătoase”, a declarat Andrei Dudoiu, potrivit comunicatului.

Mai multe proiecte au supravieţuit în 2023, într-o piaţă extrem de constrânsă

De asemenea, acesta a menţiona un alt factor important care îl face să fie optimist. Este vorba despre proiectele care au supravieţuit în 2023, într-o piaţă extrem de constrânsă de finanţare.

SeedBlink este o platformă de investiţii şi de equity management dedicată startup-urilor tehnologice europene. Compania a fost fondată în 2020.