Gheorghe Zamfir este de nerecunoscut! Maestrul naiului a împlinit venerabila vârstă de 82 de ani pe data de 6 aprilie. Muzicianul se poate lăuda cu o carieră impresionantă, dar și cu o familie fericită.
În timpul regimului comunist, în 1982, Gheorghe Zamfir a susținut un concert dedicat lui Dumnezeu. Din această cauză, a fost presat de autorități, iar ulterior a plecat în exil la Paris.
S-a întors în țară după Revoluția din 1989. Supranumit și „Regele naiului”, acesta a primit numeroase premii, fiind apreciat atât pe plan național, cât și internațional.
Gheorghe Zamfir a început să cânte la nai la vârsta de 8 ani
Cu o carieră muzicală de peste 50 de ani, a câștigat 120 de discuri de aur și platină. De asemenea, are peste 190 de discuri înregistrate, și are peste 120 de milioane de albume vândute. Cu toate acestea, își aduce aminte cu plăcere de ziua în care a cântat pentru prima oară la nai. La 8 ani, a avut prima apariție pe scenă. Iar la 12 ani, cânta la stația de radioficare locală.
Amintindu-și de prima dată când a pus mâna pe un nai, Gheorghe Zamfir a spus că nimic nu s-ar fi întâmplat fără ajutorul lui Dumnezeu.
„Poți să faci ceva fără El?”, a întrebat el.
Artistul a spus că „naiul este instrumentul primordial. Când încă nu știa a ciopli piatra, omul a auzit primul sunet de nai. Sunetul vântului în trestia ruptă de pe o margine de apă a fost prima muzică dăruită omului de Dumnezeu. De la Naiul lui Pan până la naiul profesorului meu Fănică Luca a fost o întreagă evoluție.”
„Dar când eu am conștientizat adevăratul potențial al acestui instrument, nimic nu mi-a mai stat în cale să-l dezvolt în așa fel încât să pot acoperi aproape toate genurile muzicale cu el. Astfel s-a născut ideea mea și cu ea întreaga gamă de naiuri. Tenor, Alto, Bas, Naiul Gigant etc. Toți naiștii din lume folosesc inovațiile mele. Nu știu să fie o altă descoperire referitoare la acest instrument.
Naiul este un dar divin, și o spun cu convingere, după o viață de experiențe extraordinare cu acest instrument”, a adăugat Gheorghe Zamfir pentru zilesinopti.ro.
Potrivit muzicianului, „nu există un sunet mai pur pe planetă, un sunet care să vindece. De aici și impactul emoțional asupra oamenilor. Naiul atinge niște corzi ale sufletului ca nimeni altul.”
„Nu eu am ales naiul, el m-a ales pe mine. Trebuie să fii capabil de o anumită stare de grație pentru a deveni una cu acest instrument. Este greu să dai culoare”, a mai afirmat el.
Naiul este un instrument extrem de dificil
Artistul spune că „mecanic se descurcă mulți, dar să duci sunetul la un nivel emoțional deosebit este o artă, un har. Nu este foarte prietenos, mai ales că nu poți cânta la el nici cu degetele, nici să te ajuti de privire, nu prea ai control. Pe nai trebuie doar să-l simți și să-ți dozezi respirația în așa măsură încât să-i descoperi toate ungherele.”
„Presupune un efort uriaș să ții notele lungi dar tot la fel de uriaș și în momentele de virtuozitate. Aș putea spune că există o legătură indisolubilă între noi, dar chiar dacă eu am construit naiuri, naiul m-a făcut ceea ce sunt”, a explicat el.