Paxlovid a devenit opțiunea cea mai bună în lupta cu COVID-19 datorită faptului că se administrează de pacient acasă și a rezultatelor impresionante în combaterea formelor severe ale bolii. Guvernul SUA a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru a cumpăra suficiente pastile și pentru a trata 20 de milioane de oameni, relatează Pennlive.
Dar experții susțin că mai sunt multe de aflat despre medicamentul autorizat anul trecut în decembrie pentru adulții cu risc crescut de COVID-19 sever, pe baza unui studiu în care 1.000 de adulți au primit pastila.
De ce la unii pacienți simptomele revin după tratament
În ultimele săptămâni, în SUA, medicii au început să raporteze cazuri rare cu pacienți ale căror simptome revin la câteva zile după finalizarea tratamentului cu Paxlovid, timp de cinci zile. Așa că acum unii medici se întreabă dacă nu cumva acești pacienți sunt încă contagioși și ar trebui să primească o doua cură cu Paxlovid.
Săptămâna trecută, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat să nu se administreze o a doua cură cu Paxlovid deoarece există un risc de boală gravă sau spitalizare în rândul pacienților care recidivează.
Presa a prezentat cazul unui pacient vaccinat, în vârstă de 71 de ani, care a observat că simptomele au trecut, dar ulterior au revenit, cu o creștere a încărcăturii virale, la nouă zile după boală.
Medicii susțin că Paxlovid rămâne un medicament extrem de eficient, dar se întreabă dacă acesta ar putea fi mai puțin eficient împotriva variantei Omicron. Tratamentul medicamentos de 500 de dolari a fost testat și aprobat pe baza performanței sale împotriva versiunii Delta.
Doza de Paxlovid nu este suficient de puternică pentru a suprima complet virusul?
„Abilitatea de a elimina virusul după ce este suprimat poate fi diferită la Omicron, față de Delta, în special pentru persoanele vaccinate”, a declarat medicul Michael, Charness, care lucrează pentru sistemul de sănătate din Boston.
Atât FDA, cât și Pfizer subliniază că 1% până la 2% dintre oamenii din studiul inițial al Pfizer au văzut nivelurile de virus revenind după 10 zile.
Mutații tot mai rezistente la medicament
Unii experți indică o altă posibilitate: doza de Paxlovid nu este suficient de puternică pentru a suprima complet virusul. Mai mult, virolog Andy Pekosz de la Universitatea Johns Hopkins se teme că ar putea provoca mutații tot mai rezistente la medicament.
„Ar trebui să ne asigurăm că dozăm Paxlovid în mod corespunzător”, a spus Pekosz. „Acesta este unul dintre instrumentele esențiale pe care le avem pentru a ne ajuta să dăm lovitura de grație pandemiei”, a adăugat el.
Compania Pfizer susține că pastila Paxlovid este foarte eficientă în protejarea împotriva formelor severe cauzate de coronavirus. De asemenea, Pfizer spune că pastila este eficientă și împotriva variantei Omicron.
În studiile clinice, Paxlovid a avut o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizării și a decesului la pacienții cu risc ridicat, potrivit companiei.
Potrivit producătorului, pacienții iau trei pastile de două ori pe zi pe o perioadă de cinci zile. Medicamentul conține un ingredient care inhibă o proteină SARS-CoV-2 și reduce capacitatea virusului de a se replica.