Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă a făcut un anunț important în ceea ce privește grupul de mercenari Wagner. Dacă până acum, oamenii lui Prigojin luptau în Ucraina, Jake Sullivan spune că acum nu mai este cazul de așa ceva.

Declarația vine după un videoclip recente în care a apărut șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și în care acesta spune că luptătorii săi nu vor mai lua parte la războiul din Ucraina, cel puțin pentru un moment. Ei se vor pregăti, în schimb, pentru Africa.

La mai bine de două săptămâni de la scurta revoltă armată din Rusia, la 13 iulie, Pentagonul a anunțat că grupul de mercenari Wagner nu mai joacă un rol semnificativ în operațiunile militare rusești din Ucraina.

„În această etapă, nu vedem forțele Wagner participând într-o capacitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Mii de mercenari din Wagner au ajuns în Belarus

Aleksandr Lukașenko, șeful statului care a mediat un acord între Prigojin și președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt revoltei armate, a invitat grupul de mercenari Wagner în țară pentru a antrena armata belarusă. Ca urmare, peste 2.000 dintre ei și-au organizat deja drumul în Belarus.

Sosirea mercenarilor Wagner la o tabără din regiunea Moghiliov a fost confirmată vinerea trecută de Ministerul belarus al Apărării. Ministerul a publicat, de asemenea, un raport care indică faptul că „Wagnerii” au început să instruiască trupele militare teritoriale belaruse.

Vladimir Putin vrea să îi înlocuiască pe mercenarii Wagner

În timpul invaziei Rusiei în Ucraina, luptătorii wagnerieni s-au angajat în unele dintre cele mai aprige și sângeroase lupte. Dar, după revolta din 23-24 iunie, rebelilor li s-a dat de ales între a se întoarce acasă, a se alătura forțelor regulate ale Rusiei sau a pleca în exil împreună cu liderul lor, Evgheni Prigojin.

Având în vedere situația, președintele rus Vladimir Putin a transferat GROM, o unitate a forțelor speciale din cadrul Ministerului de Interne al Rusiei, la Garda Națională Rusă (Rosgvardia), permițându-i să fie trimisă pe frontul din Ucraina.

”Prin decizia preşedintelui, Unitatea GROM este transferată Gărzii Naţionale ruse cu personalul şi întreaga infrastructură”, se arată într-o postare pe Telegram.

Vârsta de mobilizare a fost extinsă

Reamintim că, marți, Parlamentul rus a majorat, de asemenea, vârsta la care bărbații pot fi înrolați în armată cu cel puțin cinci ani, până la 70 de ani pentru ofițerii de rang înalt.

Astfel, bărbații care au terminat serviciul militar obligatoriu fără niciun alt angajament pot fi mobilizați până la vârsta de 40, 50 sau 55 de ani. Anunțul a fost făcut chiar de către Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, pe site-ul oficial.

În ceea ce privește ofițerii de rang înalt, vârsta de mobilizare pentru ei a fost împinsă până la 70 de ani.

Mai mult, parlamentarii din Rusia au respins propunerea ca vârsta minimă de recrutare să fie de 21 de ani. Astfel, Moscova va menţine serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste peste 18 ani