Kremlinul confirmă întâlnirea Prigojin – Putin

Președintele Vladimir Putin a purtat discuții la Kremlin cu fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, și cu comandanții săi despre revolta armată pe care a încercat să o organizeze împotriva conducerii armatei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Întâlnirea a fost raportată pentru prima dată de ziarul francez Liberation, care a declarat că Prigojin s-a întâlnit cu Putin și cu șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, și cu șeful SVR pentru Informații Externe, Serghei Narîșkin.

Întâlnirea, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avut loc la 29 iunie, la cinci zile după revolta eșuată, care este considerată drept cea mai serioasă provocare pentru Putin de când a venit la putere, în ultima zi a anului 1999, transmite Reuters.

Discuțiile au durat trei ore

Peskov a declarat că președintele rus a invitat 35 de persoane la întâlnire, inclusiv pe Prigojin și pe comandanții unităților Wagner, și că întâlnirea a durat trei ore.

„Singurul lucru pe care îl putem spune este că președintele a făcut o evaluare a acțiunilor companiei (Wagner) pe front în timpul Operațiunii Militare Speciale (în Ucraina) și, de asemenea, a făcut o evaluare a evenimentelor din 24 iunie (ziua revoltei)”, a declarat Peskov reporterilor.

El a precizat că Vladimir Putin a ascultat explicațiile comandanților cu privire la cele întâmplate și le-a oferit acestora alte opțiuni de angajare și de luptă.

„Comandanții au prezentat versiunea lor despre ceea ce s-a întâmplat (pe 24 iunie). Ei au subliniat că sunt susținători fermi ai șefului statului și ai comandantului suprem al armatei. De asemenea, au spus că sunt gata să continue lupta pentru patrie”, a declarat Peskov.

Scurta revoltă condusă de Prigojin, în care luptătorii Wagner au preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don (sud) și a unei clădiri a cartierului general militar, a fost dezamorsată în urma unui acord negociat de liderul belarus Alexander Lukașenko.

Vladimir Putin a respins apelurile de demitere

Putin, care a comparat evenimentele cu tulburările care au cuprins Rusia în perioada premergătoare Revoluției ruse din 1917, a mulțumit atunci armatei și serviciilor sale de securitate pentru că au evitat haosul și războiul civil.

Prigojin a declarat că revolta nu a avut ca scop răsturnarea guvernului, ci „aducerea în fața justiției” a șefilor armatei și apărării pentru ceea ce el a numit gafele și acțiunile neprofesioniste ale acestora în Ucraina.

Până în prezent, Putin i-a menținut în funcție pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, judecând după aparițiile celor doi bărbați la televiziunea de stat, respingând astfel apelurile lui Prigojin de a-i demite.

Prigojin trebuia să plece în Belarus, conform termenilor acordului care a pus capăt revoltei. Lukașenko a declarat însă săptămâna trecută că Prigojin s-a întors în Rusia și că luptătorii Wagner nu au acceptat încă oferta de a se muta în Belarus, ridicând astfel semne de întrebare cu privire la punerea în aplicare a acordului.