Lăsând la o parte războiul, la fel ca atâtea femei aruncate în lumina reflectoarelor pe care nu le-a căutat niciodată, soția președintelui ucrainean, Olena Zelenska, în vârstă de 45 de ani, se află în fața unei evaluări neîncetate.
Oamenii pe care-i ajută o motivează pe Olena Zelenska
Fostă scenaristă de comedie, devenită între timp Primă Doamnă și acum în plin război, ea nu poate zâmbi prea mult, pentru a nu fi considerată că nu ia în serios devastarea invaziei. Dar nici nu poate zâmbi prea puțin, altfel este catalogată drept nerecunoscătoare.
Aproape întotdeauna este întrebată despre faptul că este mama a doi copii, soție, un sprijin pentru soțul ei Volodimir Zelenski, dar face și muncă pe teren. Ea vorbește cu căldură despre lucrurile care o motivează în munca sa.
Ea dă ca exemplu cazul unei bunici din Ucraina care „bătea din ușă în ușă” pentru a-și găsi nepoata care, la fel ca mii de alți copii, a fost dusă în Rusia. Găsirea zecilor de mii de copii pe care Ucraina acuză Rusia că i-a răpit este o misiune personală pentru Prima Doamnă, pe care ea o numește „o rană profundă pentru Ucraina„.
„De fiecare dată când văd fețele oamenilor pe care îi ajutăm, întotdeauna mă motivează. Oamenii cu care vorbim, pe care îi cunoaștem, oameni care la rândul lor nu se dau bătuți și au speranță, întotdeauna îmi dau putere”, spune ea într-un interviu pentru Independent.
De asemenea, ea a devenit și unul dintre arhitecții reconstrucției Ucrainei, devastată de o linie de front care se întinde pe 2.000 km, chiar dacă luptele continuă. Dacă Ucraina nu reconstruiește în timpul războiului, „pierde timpul”, chiar dacă există o amenințare că va fi distrusă din nou, insistă ea. „Oriunde sunt oameni, ar trebui să existe reconstrucție cât mai curând posibil”.
Și-a creat propria organizație de ajutor umanitar
Prima doamnă a Ucrainei spune că a decis să-și valorifice contactele și să-și creeze propria organizație de ajutor umanitar. Fundația Olena Zelenska a fost lansată în luna septembrie 2022 la New York, cu o listă de invitați de marcă, printre care se numără fostul secretar de stat și Prima Doamnă a SUA, Hillary Clinton, dar și actorul Matt Damon.
Printre multele proiecte, până în prezent, fundația a reușit să reconstruiască spitale în zone recent ocupate, cum ar fi Izium, în apropiere de granița cu Rusia, și a livrat zeci de mii de laptopuri copiilor, în condițiile în care o treime din toate școlile din Ucraina sunt închise.
„Doar să vorbesc pe platformele internaționale nu mi s-a părut suficient pentru prima doamnă. Mi-am dat seama că aș putea asambla acest puzzle, pentru a-i uni pe cei care vor să ajute și pe cei care au nevoie de ajutor”, a mai spus ea.
Acest lucru face parte din misiunea ei mai amplă de a redefini conceptul Primei Doamne. Ea vrea ca soțiile liderilor mondiali să nu se mai agite drăguț pe margine și să lucreze împreună pentru a-și construi propria comunitate pentru a face bine.