Adunarea Generală a ONU a aprobat recent o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care se recunoaște că Rusia trebuie să fie responsabilă pentru acordarea de despăgubiri Ucrainei. În rezoluția susținută de 94 dintre cei 193 de membri ai adunării, se spune că Rusia „trebuie să suporte consecințele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internațional, inclusiv repararea prejudiciului, inclusiv a oricăror daune cauzate”.
Votul de la ONU l-a înfuriat pe unul dintre cei mai importanți realizatori de televiziune din Rusia, acuzând ceea ce el consideră a fi un act de sfidare din partea aliaților din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, potrivit Axios.
În timp ce Belarus a votat împotriva rezoluției, ceilalți patru aliați ai Rusiei din tratat – Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan – s-au abținut. „Țările NATO s-au aliniat, privindu-l pe președintele Biden cu ochi adoratori”, a acuzat prezentatorul TV Vladimir Soloviov.
Aliații din Asia Centrală s-au distanțat de Moscova
De la invadarea Ucrainei, unele state din Asia Centrală s-au distanțat de Moscova. La recentele summituri regionale, președintele tadjik Emomali Rahmon a cerut mai mult „respect”, iar președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, l-a făcut pe Vladimir Putin să aștepte, înainte de o întâlnire.
Distanțarea este și mai notabilă în Kazahstan
Distanțarea este și mai notabilă în Kazahstan, țară care împarte a doua cea mai lungă graniță terestră cu Rusia și care a păstrat legături strânse cu Moscova după prăbușirea URSS. Președintele Kassym-Jomart Tokayev, care ar urma să câștige un nou mandat de șapte ani în fruntea statului, a refuzat în mod repetat să susțină invazia Rusiei.
În iunie, el afirma că țara sa respectă „integritatea teritorială” și nu va susține Rusia prin recunoașterea independenței Luganskului și Donețkului din estul Ucrainei. Kazahstanul a anulat o paradă militară care marca victoria sovieticilor asupra naziștilor, oficial din motive bugetare. Regimul de la Astana a interzis și simbolurile militare „Z” afișate de susținătorii invaziei.
Totodată, Kazahstanul anunța pe 21 octombrie că nu dorește să plătească gazul rusesc în ruble, o afirmație mai degrabă simbolică ținând cont că nu se află pe lista „țărilor neprietenoase” cărora Putin le-a pretins acest lucru.
Kazahstanul „a tras frâna”
Afirmații făcute de Kirill Barskii, cel mai înalt reprezentant al Rusiei la consiliul de Cooperare Economică Asia-Pacific, sugerează că Moscova este îngrijorată că aceste mutări ar putea submina eforturile de a crea o coaliție anti-occidentală în Asia. „Avem probleme în Uniunea noastră: Kazahstanul a început în ultimul timp să tragă frâna la participarea sa în Uniunea Economică Eurasiatică și în proiectul ‘Eurasia Mare’”, a declarat diplomatul rus.