Întrevedere la Tiraspol între un oficial american și liderul separatiștilor
Christopher Smith, înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, a efectuat o vizită în Republica Moldova și s-a deplasat marți la Tiraspol. Acolo a avut o întrevedere cu liderul autoproclamat al regiunii Transnistria, Vadim Krasnoselski, însoțit de responsabilul pentru relațiile externe al regiunii, Vitalii Ignatiev.
Această vizită intervine în contextul în care liderul transnistrean a convocat pentru miercuri un congres al deputaților de toate nivelurile. Există îngrijorări că Tiraspolul, nemulțumit de introducerea de către Chișinău a taxelor vamale, ar putea cere alipirea la Federația Rusă. Se speculează că acest demers ar putea fi orchestrat de Kremlin.
Smith se află într-o vizită la Chișinău
Christopher W. Smith deține funcția de adjunct al asistentului secretarului pentru Europa de Est și Afaceri Politice și Regionale în cadrul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice din Departamentul de Stat al SUA. Oficialul american se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.
El a avut deja întâlniri cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean, precum și cu vicepremierul responsabil pentru politici de reintegrare, Oleg Serebrian, care gestionează direct dosarul transnistrean.
Discuțiile s-au concentrat pe situația regională și pe modalitățile în care SUA pot sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor și în avansarea pe agenda europeană, conform relatărilor din presă.
Christopher Smith s-a întâlnit cu Oleg Serebrian pe data de 26 februarie, la Chișinău. Vicepremierul moldovean a menționat acțiunile întreprinse de Chișinău pentru reintegrarea economică și socială a regiunii transnistrene. În cadrul spațiului național unic. Referindu-se inclusiv la noile prevederi din Codul Vamal care impun companiilor din stânga Nistrului să plătească taxele aferente importului de mărfuri. Serebrian a subliniat că implementarea legislației vamale a Republicii Moldova „promovează intrarea în legalitate deplină a activității mediului de afaceri din regiune”.
Oficialul american a vorbit despre starea precară a drepturilor omului
Într-o altă parte a discuției pe care oficialul american a avut-o la Chișinău cu vicepremierul Oleg Serebrian, s-a evidențiat „starea foarte precară a drepturilor omului în raioanele de est ale țării și persecutarea abuzivă a cetățenilor de către Tiraspol, sub pretextul luptei împotriva presupușilor extremiști, care, în același timp, intenționat sustrage atenția partenerilor externi prin politizarea excesivă a prevederilor legislației penale privind incriminarea separatismului, ce nu are nicio legătură cu procesul de negocieri”, se arată într-un comunicat emis de Biroul pentru politici de reintegrare de la Chișinău.
De asemenea, viceprim-ministrul a reconfirmat disponibilitatea „fermă” a Chișinăului de a menține un dialog „productiv” în cadrul formatelor de negocieri existente, de a promova o reglementare pașnică și politică a conflictului transnistrean, precum și de a menține o atmosferă de securitate, previzibilitate și cooperare cu partenerii strategici.
De la 1 ianuarie, introducerea noului Cod Vamal a devenit o sursă de tensiune între Chișinău și Tiraspol. Autoritățile din Transnistria au organizat proteste, iar în cea mai recentă evoluție a conflictului, liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat pentru data de miercuri, 28 februarie, un congres al „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană. Tiraspolul se plânge că aceste taxe ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului.
Un politician din Transnistria, Ghenadie Ciorba, consideră că Vadim Krasnoselski a convocat congresul, un for în care se iau decizii excepționale, la ordinul Moscovei. Potrivit acestuia, Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. A doua zi, joi, 29 februarie, Vladimir Putin ar urma să susțină discursul său anual în fața Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), ocazie cu care ar anunța alipirea Transnistriei, conform afirmațiilor lui Ghenadie Ciorba.