Un zbor de rutină pe ruta București-Zurich s-a transformat într-o experiență dramatică pentru pasagerii aflați la bordul unui avion Airbus A220-300 al companiei Swiss Air. În Ajunul Crăciunului, aeronava a fost nevoită să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul din Graz, Austria, după ce cabina a fost invadată de fum. Incidentul, provocat de o problemă tehnică la un motor, a scos la iveală reacții rapide și decizii critice care au prevenit o tragedie. Un fost pilot aflat printre pasageri a relatat detalii cutremurătoare despre momentele de groază trăite în timpul zborului.
Probleme tehnice al cursei Swiss Air la altitudine
Incidentul s-a petrecut la o altitudine de 12.000 de metri, când avionul zbura cu o viteză de aproximativ 850 km/h. Potrivit mărturiei fostului pilot, un zgomot puternic a anunțat începutul problemelor.
„După o oră de zbor, s-a auzit un zgomot puternic. Eram la 12.000 de metri, cu o viteză de vreo 850 km/h și cu fum intens în cabina pasagerilor. Comandantul ne-a informat că are o problemă și vom ateriza la Graz. Fumul a persistat în cabina de pasageri, iar unui steward i s-a făcut rău
Am reușit, (împreună) cu soția să deschid ușa de avarie și am ieșit pe plan (pe aripa avionului, n.r.). După ce am ieșit pe plan, am reușit să trag și pasagerii, ca să îi orientez către tobogan. Am coborât ultimul din tot avion, a relatat acesta pentru Observator.
Fostul pilot, aflat alături de soția sa în avion, a intervenit rapid pentru a ajuta la deschiderea ușii de urgență. El a facilitat evacuarea pasagerilor pe toboganul de urgență, asistând până la final operațiunile de salvare.
De ce măștile de oxigen nu au fost folosite
Un alt aspect remarcat a fost lipsa activării măștilor de oxigen, deși cabina era invadată de fum. Fostul pilot a explicat decizia echipajului de a menține presiunea normală în cabină, pentru a evita riscul unei explozii.
„Ei (piloții avionului, n.r.) au menținut presiunea normală în cabină, ca să nu cadă măștile, că dacă ar fi căzut măștile (cu oxigen) și ar fi fost un foc descins pe undeva, ar fi luat foc avionul”, a detaliat martorul.
Evacuare de urgență și îngrijiri medicale
Swiss Air a confirmat ulterior că avionul Airbus A220-300 a fost forțat să aterizeze de urgență după ce s-a detectat fum la bord. Toți pasagerii au fost evacuați în siguranță, însă 17 dintre aceștia au necesitat îngrijiri medicale. O persoană aflată în stare gravă a fost transportată de urgență la spital.
Presa internațională a semnalat că fumul a afectat nu doar cabina pasagerilor, ci și cockpitul piloților, amplificând complexitatea incidentului. Măsurile luate de echipaj și intervenția rapidă a unor pasageri, inclusiv a fostului pilot, au contribuit la evitarea unei tragedii mai mari.
Deși detaliile suplimentare despre cauza tehnică a incidentului nu au fost încă dezvăluite, mărturiile pasagerilor și reacția companiei Swiss Air rămân esențiale pentru înțelegerea acestui eveniment dramatic.