Dacă un stat precum Cehia mai poate, la limită, să aleagă dacă va intra sau nu în zona euro, pentru cele care au adoptat deja moneda unică lucrurile sunt mult mai complicate.
Nu demult, Preşedinte ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru euroscepticismul său, doreşte ca guvernul să negocieze cu Bruxellesul dreptul de a renunţa la adoptarea viitoare de către ţara sa a monedei unice.
Excepţia ar urma să permită ţării să păstreze moneda sa chiar dacă ea îndeplineşte toate criteriile pentru adoptarea euro, după exemplul Marii Britanii şi al Danemarcei. Ea ar anula angajamentul de a adopta până la urmă moneda europeană semnat de Praga în momentul aderării la UE în 2004.
The Economist a publicat o serie de articole care își pun problema viitorului monedei unice dintr-o cu totul altă perspectivă, aceea a ieșirii unui anumit stat de sub umbrela monedei unice.
Astfel, celebra publicație a realizat un mic "manual" de ieșire din zona euro, în care trasează un scenariu privind un eventual exit din zona euro. În acest caz, se pun există 3 mari probleme: 1. De ce ar dori un stat să recurgă la o astfel de măsură? 2. Cum ar putea statul respectiv să gestioneze noua monedă? 3. Se trăiește mai bine în afara zonei euro după ce ai renunțat la moneda unică?
În cazul în care un stat precum Germania ar hotărî să renunțe la moneda unică, o masă monetară enormă ar părăsi zona euro dat fiind faptul că Germania este cel mai important membru al zonei.
O nouă marcă germană ar fi puternic apreciată față de moneda euro, ceea ce ar însemna un cost uriaș pentru economia Germaniei, cunoscută pentru faptul că se bazează pe exporturi.
Mai mult, Banca Centrală ar trebui să stabilească o țintă de inflație. În plus, dat fiind faptul că este un mare creditor, Germania deține "valori" evaluate în euro peste tot în zona euro. Trecerea la o nouă monedă ar însemna o puternică depreciere a acestor "assets".
Concluzia celor de la The Economist este că deși criza din zona euro are costuri enorme pentru anumite state care nu sunt vinovate pentru starea deplorabilă în care au ajuns altelte, totuși o renunțare la moneda unică ar fi și mai dezastruoasă.
Ce s-ar întâmpla dacă Germania ar renunța la moneda euro
6 decembrie 2010, 15:54
Ultima modificare în 6 decembrie 2010, 17:54
În timp ce francezii de la L'Expansion își pun problema dacă ar trebui ca statele cu probleme să fie excluse din zona euro, jurnaliștii de la The Economist își pun o serie de întrebări privind ieșirea deliberată din zona euro a unor state precum Germania.
Etichete: germania,
moneda unica,
zona euro
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook