Îngrijorările privind Grecia sunt din ce în ce mai mari, dat fiind faptul că măsurile propuse de către guvernul de la Atena nu au convins niciun oficial de la Bruxelles că acestea pot rezolva problema datoriei publice şi a deficitului.
La mijlocul săptămânii trecute, cunoscutul economist Nouriel Roubini a declarat, în cadrul Forumului Economic de la Davos, că „Grecia este, fără îndoială, în faliment”. Mai mult, dacă până acum nici nu se discuta problema unui împrumut, acum surse neoficiale europene afirmă că un ajutor financiar pentru Grecia nu este exclus.
În cazul în care Grecia ar ajunge la faliment, acest lucru ar avea o serie de consecinţe destul de nefericite atât pentu zona euro cât şi pentru sistemul financiar din întreaga lume.
Deşi Grecia nu este o economie care cântăreşte greu în Europa, reprezentând doar 2-3% din PIB-ul Uniunii Europene, intrarea acesteia în faliment ar atrage după sine exact nesiguranţa şi îngrijorarea pe care a adus-o falimentul Lehman Brothers pe pieţele financiare din întreaga lume.
Falimentul Greciei ar agrava problemele Spaniei
Deşi un faliment de stat nu înseamnă ceea ce înseamnă falimentul pentru o companie, ci este vorba doar despre incapacitatea acestuia de a-şi plăti datoriile, un astfel de „statut” pentru Grecia ar crea un efect de domino în zona euro, întrucât Grecia nu este singura ţară din UE care are probleme cu datoriile.
Spania, de exemplu, este una dintre ţările care are, de asemenea, probleme destul de mari cu datoria publică, depăşind deja limitele tratatului de la Maastricht. Astfel că un faliment al Greciei ar pune sub supravegherea speculatorilor ţări precum Spania, Portugalia, Irlanda sau Italia. Mai exact, specialiştii nu se tem neapărat strict de falimentul Greciei, cât se tem de faptul că acesta ar agrava situaţia Spaniei.
Un faliment al Spaniei ar avea consecinţe inimaginabile pentru zona euro şi Uniunea Europeană, întrucât Spania este pe locul 4 în topul celor ma mari economii europene, spune economistul Nouriel Roubini.
Există cineva care doreşte falimentul Greciei?
Grecia este victima unui puternic atac speculativ pe pieţele financiare, care ameninţă stabilitatea zonei euro, potrivit publicaţiei franceze Liberation.
Jucătorii de pe pieţele financiare par a fi decişi să atace veriga slabă a zonei euro, forţând Grecia să plătească dobânzi tot mai ridicate pentru datorii, cu scopul de a determina intrarea statului în incapacitate de plată.
În cazul în care autorităţile de la Atena nu mai pot plăti datoriile statului, stabilitatea zonei euro este pusă în pericol, notează Liberation. Moneda unică europeană, euro, este afectată de această situaţie, cursul coborând sub 1,4 dolari pe unitate pentru prima dată în ultimele şase luni.