Coreea de Nord, care, la rândul său, își etalează ostentativ armele nucleare, amenință în mod deschis că le va folosi. Președintele american Joe Biden vorbește despre un „Armageddon” în așteptare, comparând situația actuală cu criza rachetelor din Cuba. Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a calificat conflictul nuclear ca fiind „în sfera posibilităților”, scrie 19fortyfive.
Cum ar arăta astăzi un război nuclear
Unii experți spun că șansele exploziei armelor nucleare, fără testare, au crescut la aproximativ zece procente. În mod obișnuit, șansele unei explozii fără testare variază în jurul unui procent – deci, acum avem o creștere cu o mie la sută a probabilității de desfășurare a armelor nucleare. În consecință, liderii mondiali și lumea, în general, se întreabă tot mai des cum ar arăta războiul nuclear.
Un studiu realizat de experții de la Universitatea Rutgers arată că și un conflict nuclear „limitat” ar avea consecințe grave pentru rasa umană. De exemplu, arată studiul, un conflict limitat între India și Pakistan riscă să decimeze aprovizionarea globală cu alimente, ceea va duce la moarte în întreaga lume. Echipa de la Rutgers a descoperit că un astfel de conflict, care ar implica mai puțin de 3% din armele nucleare ale lumii, ar putea ucide o treime din populația globului în doar doi ani. Calculele demonstrează, de asemenea, interconexiunea sistemelor Pământului, în special în fața perturbărilor cauzate de erupții vulcanice, incendii masive sau război.
Dar un conflict nuclear între SUA și Rusia?
Un astfel de conflict ar putea distruge trei sferturi din populația lumii în doar doi ani, susțin autorii documentului.
„Este clar că orice utilizare a armelor nucleare ar putea fi o catastrofă pentru întreaga lume”, susține autorul studiului, Alan Robock.
Studiul său a fost primul care a luat în considerare perturbarea pe care războiul nuclear ar putea să o provoace climei și aprovizionării cu alimente.
Rezultatele au fost înspăimântătoare. Chiar dacă un număr mic dintre cele câteva mii de arme nucleare ale lumii ar fi detonate, rezultatul va fi același: incendii devastatoare, care vor provoca funingine. Funinginea ar bloca soarele, iar cu lumina soarelui blocată, atmosfera Pământului s-ar răci. Răcirea atmosferei ar afecta totul, de la producția de culturi până la pescuit. Rezultatul: un conflict nuclear, care va ucide pe loc zeci de milioane de oameni, ar duce, în cele din urmă, la sute de milioane de morți în întreaga lume, din cauza foametei.
Echipa lui Robock a acordat o atenție deosebită consecințelor unui conflict nuclear între India și Pakistan. Și asta pentru că, în pofida tensiunilor uriașe dintre SUA și Rusia, India și Pakistanul împărtășesc o graniță, un teritoriu contestat, și arsenale nucleare comparabile, fiind națiunile care pot, în orice secundă, să se angajeze într-un război nuclear.
Dacă cele două țări ar viza centrele urbane ale celeilalte cu arme nucleare, studiul a constatat că exploziile, incendiile și radiațiile ar ucide 127 de milioane de oameni în Asia de Sud; 37 de milioane de tone de funingine ar fi aruncate în atmosferă; temperaturile globale ar scădea cu mai mult de 5 grade Celsius, la niveluri nemaiîntâlnite din ultima Eră Glaciară.
”Scăderea temperaturii ar distruge producția de alimente cu până la 42%, ducând la foamete, care ar ucide peste 2 miliarde de oameni în întreaga lume”, arată cercetarea.
5 miliarde de morți dacă SUA și Rusia se vor confrunta nuclear
Un conflict nuclear între SUA și Rusia, deși mai puțin probabil, ar fi mai catastrofal: se estimează că 5 miliarde de oameni ar muri în întreaga lume, chiar 6,7 miliarde, la limita superioară a estimărilor. „Oricare dintre cele nouă națiuni care dețin arme nucleare, care includ China, Coreea de Nord, Franța, Israel și Regatul Unit, are suficientă putere de foc la îndemână pentru a provoca suferință imensă și moarte la nivel mondial, cu un efect de domino de răcire catastrofală a planetei și mai ales foamete”, a declarat Alex Wigglesworth pentru LA Times.
Analiza arată că temperaturile oceanelor ar scădea rapid și nu vor reveni la starea lor de dinainte de război. Pe măsură ce planeta se va răci, gheața mării s-ar extinde cu mai mult de 9 milioane de km pătrați, blocând porturi importante, inclusiv Beijing, Copenhaga și Sankt Petersburg. Aceasta s-ar răspândi apoi în regiunile de coastă temperate și ar împiedica transportul maritim în emisfera nordică, în timp ce aprovizionarea cu alimente și provizii în unele orașe, cum ar fi Shanghai, unde navele nu sunt pregătite să facă față gheții marine, ar deveni extrem de dificilă.