Gigantul american Apple nu produce iPhone singur. Nu produce nici componentele şi nici nu le asamblează în produsul final. Componentele provin de la o varietate de furnizori, iar asamblarea este realizată de Foxconn, o firmă taiwaneză, la fabrica lor din Shenzhen, China.
Graficul de mai jos, bazat pe date furnizate de iSuppli, o firmă de cercetare, arată cine face ceea ce se găseşte în interiorul unui iPhone şi cât costă diferite bucăţi. Samsung este unul dintre furnizorii importanţi pentru Apple. Aceştia asigură unele dintre cele mai importante componente ale telefonului: memoria care păstrează aplicaţiile, software-ul de muzică şi de operare; memoria DRAM şi procesorul de aplicaţii care face ca totul să funcţioneze. Împreună acestea însumează 26% din costul componentelor unui iPhone.
Acest fapt îi pune pe cei de la Samsung într-o poziţie cel puţin ciudată, în care trebuie să îşi aprovizioneze principalul rival al produselor sale, de vreme ce Samsung produce propriile smartphone-uri şi tablete.
Apple este cel mai mare client al Samsung, iar Samsung este cel mai mare furnizor pentru Apple. Acesta este practic modelul de afaceri al Samsung: acţionând ca furnizor de componente pentru alţii îşi asigură resursele pentru a dezvolta propriile produse mult mai ieftin. În ceea ce priveşte compania Apple, aceasta este mai mult decât bucuroasă să lase alte firme să se preocupe de producţia componentelor şi de asamblare, deoarece îi oferă liberatea de a-şi concentra puterile pe un design elegant, pe combinaţii de hardware uşor de utilizat, pe software şi servicii.
La fel de ciudat este faptul că Apple a dat în judecată Samsung în aprilie 2011 din cauza designului utilizat de Galaxy S şi de Galaxy Tab, pretinzând că aceştia ar fi copiat părţi din hardware-ul şi din designul produselor Apple.
SURSA: The Economist