După cum se știe, 99% sută din toată gheața de pe Pământ se află deasupra Groenlandei și Antarcticii. Dar, așa cum arată datele furnizate de oamenii de știință, în fiecare an, puțin mai mult din această gheață se topește în ocean. În mod normal, ar fi nevoie de sute de mii de ani pentru ca toată această gheață să se topească. Dar ce s-ar întâmpla dacă va exista ceva anume care să determine o topire globală masivă peste noapte?
Potrivit acestui scenariu apocaliptic, nivelul mării ar crește cu 66 de metri, scrie Businessinsider.
Orașe de coastă precum New York, Shanghai și Londra ar fi înghițite de ape în câteva minute, forțând peste 40% din populația lumii să-și părăsească casele. În timp ce tot acest haos se va instala la suprafața pământului, ceva și mai sinistru va avea loc în subteran. Toată această cantitate uriașă de apă sărată se va infiltra în rezervele de apă subterană, creându-și drum în acviferele de apă dulce. Iar toate acele acvifere ar fi distruse.
O tragedie pentru curenții oceanici și modelele meteorologice
În plus, gheața din Groenlanda și Antarctica este alcătuită din apă dulce, așa că atunci când se va topi, va reprezenta aproximativ 69% din aprovizionarea cu apă dulce a lumii, jungând direct în oceane. Asta va însemna o tragedie pentru curenții oceanici și modelele meteorologice. De exemplu, Gulf Stream este un curent oceanic puternic care aduce aer cald în nordul Europei și se bazează pe apa densă și sărată din Arctica pentru a funcționa.
Așa va apărea o mini eră glaciară
Un potop de apă dulce ar dilua curentul și l-ar putea slăbi sau chiar opri cu totul. Fără acel aer cald, temperaturile din nordul Europei ar scădea brusc, declânșând o mini eră glaciară, potrivit unor experți.
Iar ce e mai rău abia de-acum va urma. Ce se va întâmpla când ultimul procent din gheața care nu face parte din Groenlanda sau Antarctica se va dezgheța? O parte din acest 1% se află în ghețari. Ghețarii din Himalaya reprezintă una dintre cele mai mari amenințări din cauza a ceea ce se află în interior: substanțe chimice toxice precum diclorodifeniltricloretanul sau DDT. Oamenii de știință au descoperit că ghețarii pot stoca aceste substanțe chimice timp de zeci de ani. Dar pe măsură ce se dezgheață, ghețarii eliberează substanțele chimice în râuri, lacuri și rezerve de apă subterană, otrăvindu-le.
Otrăvirea cu mercur
Ce mai rămâne din acest 1% se află în subteran, mai ales în tundra arctică. Iar una dintre cele mai imediate probleme legate de dezghețarea permafrostului ar fi otrăvirea cu mercur. Se estimează că aproximativ 15 milioane de litri de mercur sunt stocate în permafrostul arctic. Oamenii de știință estimează că acest lucru ar putea dubla nivelurile actuale de gaze cu efect de seră din atmosferă și ar putea duce la creșterea temperaturii globale cu 3,5 grade Celsius.
Acei vapori de apă ar alimenta furtuni, inundații și uragane și mai puternice
S-ar putea să pară puțin, dar putem să ne luăm adio de la acea mini epocă de gheață europeană și chiar de la râurile și lacurile din întreaga lume, care s-a evapora rapid și ar duce la secete în masă și la o climă deșertică. Și toți acei vapori de apă în plus din atmosferă ar alimenta furtuni, inundații și uragane și mai puternice.
Chiar dacă, probabil, așa ceva nu se va întâmpla niciodată, oamenii de știință estimează că, în cazul în care nu se iau măsuri, iar temperaturile globale cresc cu doar 1 grad Celsius, efectele schimbărilor climatice pe care le vedem deja astăzi vor fi ireversibile.