Planul Executivului european este ca jumătate din energia blocului comunitar să provină din surse regenerabile peste 7 ani.
Zumzetul silențios al energiei curate se răspândește rapid, iar oamenii sunt foarte încântați de alegerea făcută. La scurt timp după ce Marea Britanie a trecut la instalarea panourilor solare, națiunea a urcat cu șapte locuri pe scara fericirii globale. Englezii plătesc mai puțin pentru energie și sunt fericiți că nu mai poluează.
Deși Marea Britanie a atins un maxim istoric cu un milion de case care folosesc energia solară, iar Executivul European le cere statelor membre să încurajeze financiar dotarea clădirilor publice cu panouri fotovoltaice, suntem încă departe de momentul în care toată lumea va avea panouri solare.
Radiația solară ar scădea cu 19% în zonele deșertice
Ce se va întâmpla însă dacă toate casele vor avea panouri solare?
În 2016, un grup de oameni de știință a efectuat o „aplicație idealizată la scară largă a energiei regenerabile”, având ca obiectiv principal energia solară. Ei au folosit modele climatice computerizate pentru a putea afla cum se va schimba lumea în care trăim.
Cercetătorii au pornit de la premisa că panourile solare vor fi instalate în toate regiunile deșertice ale lumii, unde lumina soarelui este mult mai puternică, și în zonele urbane, unde cererea este mai mare.
Astfel, au descoperit că radiația solară ar scădea cu 19% în zonele deșertice.
Aceasta ar fi prima schimbare pe la care am putea să asistăm.
Într-o zonă acoperită de panouri solare, radiația solară nu ar mai fi absorbită de pământ, deoarece ar fi absorbită de panourile solare.
Apoi ar fi transformată în electricitate. Rezultatul ar fi că mediul înconjurător s-ar răci aproape instant.
Temperatura medie ar scădea cu 2°C
La scară globală, diferența ar fi mică. La nivel regional aceste schimbări de temperatură ar fi mult mai ușor de observat. În regiunile deșertice din întreaga lume, temperatura ar scădea și cu 2°C.
Cu panourile solare răspândite în toată lumea, care pot absorbi radiația solară, care altfel ar fi fost absorbită de pământ, am experimenta o răcire globală.
Precipitațiile ar putea scădea cu 20%. Mai puține ploi și un cer mai senin
Ca toate aceste schimbări ipotetice, cele mai vizibile evoluții ar avea loc în zonele de deșert.
Precipitațiile din deșert, crearea de vapori de apă în aer, ar putea scădea și cu 20%. Acest lucru ar duce la mai puține ploi, ninsori, lapoviță și grindină în zonele afectate.
O acoperire generală cu panouri solare ar duce, de asemenea, la un cer mai puțin înnorat. Panourile solare ar limpezi literalmente cerul, pe care nu vom mai vedea nori întunecați aducători de ploaie. Deși ar putea să răcească, vremea s-ar stabiliza, în general, și nu mai suferi din cauza temperaturilor „extreme”.