Preşedintele Agenţiei germane (UBA), Dirk Messner trage un semnal de alarmă. Acesta a oferit o serie de informații de ultimă oră legate de gazoductul Nord Stream 2, despre care spune că ar putea deveni ”un fel de dinozaur printre proiectele energetice”.
Într-un interviu acordat pentru grupul media RND, preşedintele Agenţiei germane (UBA), Dirk Messner este de părere că gazoductul Nord Stream 2, destinat să transporte gaze naturale din Rusia direct în Germania pe sub Marea Baltică, s-ar putea dovedi a fi depăşit în curând, scrie DPA.
„S-ar putea ca Nord Stream 2 să devină rapid un fel de dinozaur printre proiectele energetice pentru că noi vrem să ajungem la zero emisii către 2045”, a explicat preşedintele Agenţiei germane (UBA), Dirk Messner, pentru grupul media RND, care difuzează declaraţiile sale luni.
Amintim faptul că gazoductul este aproape finalizat și urmează să transporte gaze naturale din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina. În ceea ce privește valoarea proiectului, acest proiect de conductă a ajuns la valoarea de 11 miliarde de dolari și este de mult timp o sursă de tensiuni între Germania şi SUA, Washingtonul apreciind că gazoductul prezintă un risc în materie de securitate prin creşterea dependenţei energetice a Europei faţă de Rusia.
Alegerile din Germania, decisive
Rolul Germaniei este unul extrem de important. În acest context, Dirk Messner susține că alegerile care vor avea loc au și ele un rol decisiv. viitorul guvern german ar trebui să urmărească obiective ambiţioase în domeniul protecţiei climei, a mai spus acesta.
„În toate sectoarele în care survin emisii, trebuie să accelerăm punerea în practică a unor obiective ambiţioase. Aceasta vizează în primul rând sistemul energetic, sistemul de transport, oraşele noastre, industria noastră, agricultura noastră, consumul nostru”, a afirmat el.
În același timp, Messner a mai vorbit și despre o utilizare mai extinsă a energiei regenerabile, cum ar fi panourile cu celule fotovoltaice, care au capacitatea de a capta lumina solară şi de a o converti în energie electrică.
„În sectorul transporturilor, trebuie să electrificăm şi să reducem numărul de automobile. Un al treilea domeniu este renovarea clădirilor prin respectarea standardelor climatice. Şi aici ne mişcăm prea lent”, a constatat oficialul german, potrivit media citate.