Directorul general al Raiffeisen International, Herbert Stepic, a declarat că banca nu poate hotărî cum să cheltuiască românii creditele, dacă pe maşini scumpe sau pe case, menţionând că multe state est europene au avut „un inteligent” care le-a spus ce să facă timp de 50 de ani în regimul comunist.
„Băncile, ca toate companiile, vor să satisfacă nevoile. Dacă după 50 de ani de comunism prima nevoie a fost pentru frigidere, apoi pentru televizoare, ulterior pentru maşini şi ultima dată pentru case, am finanţat ce ni s-a cerut”, a spus Stepic, întrebat despre faptul că în România există multe maşini scumpe cumpărate.
El a precizat că nu a putut să vină şi să spună conducerii subsidiarei din România ce bunuri să finanţeze.
„Nu sunt aici să fac pe inteligentul – aţi avut unul timp de 50 de ani – să vă spun ce să cumpăraţi”, a continuat şeful Raiffeisen International.
El a explicat că de exemplu, în Croaţia, Raiffeisen nu are cui să dea credite în afara persoanelor fizice.
Eşti bancă, ei bine atunci eşti vinovat de criză
„De când vin în Croaţia şi tot nu ştiu cum funcţionează. Aveţi cele mai mari salarii şi practic nu aveţi industrie, deci cui pot împrumuta? Nu am cui şi văd multe Ferrari ale localnicilor”, a spus Stepic.
În ceea ce priveşte sectorul bancar, şeful Raiffeisen International a menţionat că acesta a devenit mai puţin atractiv, în contextul în care finanţarea a devenit mai scumpă după criză şi există cerinţe suplimentare de capital.
Totodată, unul dintre efectele negative ale crizei este faptul că s-a intensificat presiunea din partea inspectorilor fiscali.
„Eşti bancă, ei bine atunci eşti vinovat de criză, nu poate fi în alt fel. (…) Ar trebui să luăm case sau birouri inspectorilor fiscali din unele state în care activăm pentru că practic s-au mutat la noi de peste 365 de zile”, a spus directorul general al Raiffeisen International.
În plus, Stepic consideră că a fi bancher în condiţiile actuale este aproape ca şi cum ai fi criminal.
„Nu se face diferenţa între băncile comerciale şi cele universale, între bănci, între bancheri. În Europa Centrală şi de Est am oferit în principal serviciile de bază pentru bănci, care generează creştere economică. Totuşi, suntem puşi în acelaşi gulaş”, a explicat Stepic.
Pentru viitor, lui Stepic îi este cel mai frică de incertitudine şi evită să mai denumească state care ar putea avea probleme, pentru că astfel contribuie la majorarea şanselor ca acele probleme să devină realitate.
Directorul general al Raiffeisen International este prezent la reuniunea din Croaţia, de la Zagreb, a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Raiffeisen Bank România este deţinută în proporţie de 99,49% de Raiffeisen International. Grupul Raiffeisen a început să opereze în România în 1997, iar în 2001 a achiziţionat Banca Agricolă. Ulterior, în 2002, Raiffeisen Bank România şi Banca Agricolă au fuzionat.
SURSA: Mediafax