Indiferent de presiunea pe care o resimțim, experții spun că este normal să ne temem de necunoscut. Desigur, nu în mod irațional. Câțiva experți consultați de Womansworld  au explicat cum poate fi alungată teama și cum putem să nu ne dăm viața peste cap din cauza grijilor de tot felul.

Specialiștii susțin că anumite persoane sunt mai susceptibile să experimenteze starea de angoasă, iar printre acțiunile care contribuie la apariția acestei stări afective pot fi abuzul emoțional, fizic și sexual, neglijarea sau rușinea. O persoană poate avea stări de angoasă și când conștientizează că viața ei nu este așa cum și-a imaginat-o și își dă seama că nu poate face nimic s-o îmbunătățească. Există însă și temeri care țin de anumite probleme de sănătate, de locul de muncă sau de relația cu partenerul de viață.

Amintiți-vă mereu că nu sunteți singuri

Când suntem copleșiți de spaime și de gânduri legate de ce ne rezervă ziua de mâine, avem senzația că suntem singurii care se luptă cu aceste probleme. Complet greșit, spun experții.

„Cel mai cunoscut îndemn din Biblie este tocmai acesta: „Nu vă temeți!”, spune pastorul Max Lucado, autorul cărții ”Anxious for Nothing”, explicând că rugăciunea către Dumnezeu ne poate ajuta să stăpânim anumite spaime și să devenim mai optimiști. În plus, vom ști că nu suntem singuri.

Numiți spaimele

Când grijile sunt vagi, dar înfricoșătoare, este bine să le articulăm cât mai bine posibil, îndeamnă psihologul Shauna Shapiro, autoarea cărții ”Good Morning, I Love You”.

„În primul rând, concentrați-vă asupra senzațiilor fizice, fie că este vorba de o senzație de durere în piept sau de un disconfort abdominal, pentru că emoțiile trăiesc mai ales în corp”, sfătuiește ea. Când începeți să simțiți că frica vă dă târcoale, rostiți cu voce tare motivul ei. De exemplu: ”Mi-e frică de ce-mi va reproșa șeful la muncă”.  Odată ce spunem asta cu voce tare, grijile își pierd mare parte din putere.

Priviți spre viitor

„De obicei, suntem îngrijorați doar atunci când ne pasă foarte mult de ceva sau când credem că există lucruri de viață pe care nu le mai putem schimba”, explică psihologul Tracy Dennis-Tiwary. Acesta recomandă să introducem în vocabular cuvântul „sper”, pentru că astfel putem îmblânzi toate spaimele care ne cuprind și putem privi cu speranță spre viitor.

Creați o „agendă a îngrijorărilor”

Gândurile ne apasă cel mai mult noaptea, pentru că atunci ne simțim mai vulnerabili, spune Dennis-Tiwary. „Țineți un pix și un carnețel pe noptieră și notați-vă toate grijile, astfel încât dimineața să începeți să planificați ce puteți face pentru a elimina din ele.

Conectarea cu ceilalți, fie prin rugăciune, fie prin discuțiile cu cei dragi

Una dintre cele mai bune moduri de a reduce frica este să privim dincolo de noi înșine, observă Shapiro. Acesta susține că în momentul în care ne vom gândi că există oameni și mai năpăstuiți decât noi, cu probleme de viață mai grave și mai complexe, vom reuși să ne eliberăm de anumite angoase.

Conectarea cu ceilalți, fie prin rugăciune, fie prin discuțiile cu cei dragi, este cel mai puternic mod de a face loc speranței.