Colesterolul este o substanță care se găsește în sânge, de care organismul are nevoie pentru a construi celule sănătoase. Dar nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de boli de inimă, potrivit Realsimple.
Un colesterol ridicat favorizează apariția depozitelor de grăsime în vasele de sânge
Un colesterol ridicat favorizează apariția depozitelor de grăsime în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite se măresc, ceea ce face dificilă curgerea sângelui prin artere. Uneori, aceste depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag, care provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral. Este, de asemenea, o parte integrantă a membranelor noastre celulare.
De fapt, acest nutrient este atât de important încât organismul produce cea mai mare parte din el (80 la sută) intern. Prin urmare, doar aproximativ 20% din colesterolul din corp provine din alimente.
HDL versus LDL
Pentru a asigura un transport mai ușor în întregul corp, colesterolul circulă în pachete mai mici de molecule de grăsime, acoperite cu proteine, numite lipoproteine. Deși există mai multe tipuri diferite de lipoproteine, sunt două tipuri despre care auziți frecvent: lipoproteine cu densitate mare (HDL) și lipoproteine cu densitate joasă (LDL).
„HDL este cunoscut sub denumirea de colesterol „bun”, iar LDL este colesterolul „rău”, spune Megan Hilbert, medic nutriționist. Colesterolul HDL este benefic prin faptul că acționează ca o echipă de curățare a organismului, eliminând o parte din colesterolul din sânge și din pereții arterelor, aducându-l în ficat pentru a fi eliminat din organism. LDL este colesterolul rău, pe care HDL încearcă să-l elimine. LDL este de vină pentru ateroscleroză sau acumularea în artere care contribuie la bolile de inimă.
Care sunt nivelurile sănătoase de colesterol
Din acest motiv, medicii vor să vadă niveluri LDL din sânge mai mici de 100 de miligrame per decilitru (mg/dL), dar sub 70 este considerat ideal. În ceea ce privește HDL, sau colesterolul bun, cel puțin 40 mg/dL este ideal, dar peste 60 mg/dL este asociat cu rezultate și mai bune pentru sănătatea inimii.
Nutrienți cu un impact negativ asupra nivelului de colesterol
Aceștia se încadrează de obicei în categoria grăsimilor, inclusiv grăsimi trans, grăsimi saturate și colesterolul alimentar.
Grăsimi trans: Aceste grăsimi produse în mare parte de oameni cresc nivelul LDL și scad nivelul HDL. Aceste grăsimi se vor găsi mai ales în alimentele procesate.
Grăsimi saturate: Au fost legate de creșterea nivelului de colesterol LDL. Unele studii au găsit o corelație între aportul de grăsimi saturate și bolile de inimă, în timp ce altele nu. În ciuda acestor constatări, cel mai bine este să mențineți aportul de grăsimi saturate la nivel minim, deoarece poate afecta nivelul colesterolului. Acest tip de grăsime se găsește cel mai frecvent în surse de origine animală, cum ar fi bucăți grase de carne, precum și în produsele lactate cu grăsime, cum ar fi brânza.
Colesterolul alimentar: Poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra nivelului general al colesterolului. Exemplele clasice de alimente bogate în colesterol din alimente includ gălbenușurile de ou, carnea roșie, lactatele bogate în grăsimi și creveții.
Cele mai sănătoase alimente pentru colesterol sunt:
- Somonul
- Ovăzul
- Nucile și semințele
- Citricele
- Uleiul de măsline
- Legumele
- Avocado
- Cacao
- Ceaiul
- Broccoli