Un studiu din 2023, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, a constatat că persoanele fără hipertensiune arterială, care consumau în mod regulat roșii crude și alimente bazate pe roșii, aveau cu 36% mai puține șanse de a dezvolta hipertensiune arterială, decât cei care nu mâncau atât de multe roșii.
Cercetările au arătat, de asemenea, că un aport moderat de roșii a ajutat persoanele care aveau o tensiune prea mare să aibă o tensiune mai scăzută, informează Parade.
Compușii antioxidanți din roșii, în special licopenul, ajută la scăderea tensiunii
„Acest studiu subliniază ceea ce majoritatea ar considera drept un lucru arhicunoscut în ceea ce privește toate fructele și legumele: sunt foarte bune pentru sănătate”, spune Maggie Lyon, medic la Universitatea din New Haven School of Health Sciences. „Pe lângă faptul că sunt alimente funcționale, roșiile sunt cele mai versatile ingrediente”, subliniază ea.
Potrivit cercetătorilor, compușii antioxidanți din roșii, în special licopenul, și conținutul lor ridicat de potasiu sunt cei care ajută la scăderea tensiunii arteriale, explică Tamar Samuels, co-fondatorul Culina Health.
Consumul de roșii ca parte a unei diete echilibrate, bogată în fructe și legume, proteine slabe și cereale integrale, oferă multe beneficii sănătății, spun dieteticienii.
Roșiile oferă și alte beneficii organismului
Cercetările arată că roșiile și produsele pe bază de roșii pot avea beneficii împotriva cancerului și pot reduce riscul de boli cardiovasculare, neurodegenerative și intestinale. În plus, pot stimula răspunsul imunitar, ajutând la recuperare după exercițiile fizice și pot îmbunătăți sănătatea pielii.
„Roșiile conțin o varietate de micronutrienți, inclusiv potasiu, vitamina K, acid folic și vitamina C, precum și antioxidanți precum licopenul și beta-carotenul, care au beneficii pentru sănătate”, spune medicul nutriționist Megan Meyer.
Licopen și multe fibre
Licopenul, care conferă roșiilor culoarea roșie, poate ajuta la reducerea daunelor celulare și la prevenirea inflamației.
Un alt plus: o roșie de mărime medie are aproximativ 1,5 grame de fibre. Deoarece majoritatea oamenilor nu mănâncă suficiente fibre, Meyer spune că încorporarea mai multor roșii în dietă poate ajuta să îndepliniți recomandările zilnice de fibre, de aproximativ 25 de grame pe zi pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.
Dieta este cea care poate îmbunătăți tensiunea arterială?
Concentrarea pe cereale integrale, fasole, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, uleiuri vegetale și proteine cu conținut scăzut de grăsimi saturate, cum ar fi peștele, contribuie, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, spune Meyer.
O opțiune ar fi să urmați modelul de alimentație DASH (Dieary Approaches to Stopping Hypertension), despre care Samuels spune că este un „protocol de nutriție studiat special pentru gestionarea și tratarea hipertensiunii arteriale”.
S-a demonstrat că dieta DASH reduce tensiunea arterială sistolică cu 5,5 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 3 mmHg, arată cercetările.
O modalitate de a reduce consumul de sare este reducerea consumului de alimente ultraprocesate, cum ar fi mâncăruri congelate, chipsuri, produse de patiserie și fast-food.
De asemenea, evitați zahărul adăugat sau, cel puțin, reduceți aportul de dulciuri la cinci sau mai puține porții pe săptămână.