În plus, un intestin sănătos îmbunătățește sănătatea inimii și a creierului, favorizează un somn de calitate și echilibrul hormonilor. Intestinul cuprinde atât microbi buni cât și „răi”.
Dacă primii sunt necesari pentru un intestin sănătos, ceilalți pot fi dăunători dacă au tendința de a se înmulți în mucoasa intestinală.
Prin urmare, este foarte important să avem grijă de intestin, mai ales în timpul iernii, deoarece sistemul digestiv este „mai puțin eficient” în acest moment, explică nutriționistul Aman Puri, fondatorul Steadfast Nutrition, potrivit IndianExpress.
Legătura dintre iarnă și sănătatea intestinului
Metabolismul uman încetinește, în mod natural, când afară este frig din cauza expunerii constante la temperaturi scăzute. Rata metabolică lentă poate afecta procesul de digestie, afectând astfel sănătatea intestinală. Prin urmare, este necesar să introduce în dietă nutrienții potriviți pentru a menține sănătatea intestinală și a asigura o digestie lină.
Digestia proastă poate provoca flatulență, balonare, dureri abdominale și disconfort. Ignorate, aceste probleme pot duce chiar la probleme gastrointestinale severe, cum ar fi ulcere, reflux gastroesofagian (GERD), boli ale vezicii biliare și inflamații la nivelul mucoasei intestinale.
Ce ar trebui să mâncăm în această perioadă
Urmați aceste sfaturi simple pentru a menține un intestin sănătos în timpul iernii. Încercați să includeți în alimentație legume de iarnă, de sezon, cum ar fi sfecla roșie, dovleacul, cartofii dulci, morcovii, hreanul. Sunt bogate în vitamina C, care poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar și țin la distanță bolile asociate cu schimbarea vremii.
De asemenea, asigurați-vă că aveți pe masă salată verde, spanac, varză de Bruxelles. Unele condimente pot fi și ele de mare ajutor în această perioadă. Adăugați în mâncare cardamom, ghimbir, turmeric, nucșoara.
Și grăsimile sunt bune
Pentru o digestie lină, este important să consumați grăsimile adecvate necesare organismului. Grăsimile sănătoase, mâncate cu moderație, sunt sățioase și ajută la creșterea nivelului de energie.
Acizii grași Omega-3 contribuie la scăderea riscului de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă. Includerea untului ghee în dietă poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, prin creșterea numărului de bacterii bune din intestin.
Ghee ajută și la hrănirea bacteriilor intestinale, ușurează procesul de digestie și echilibrează hormonii. Acizi grași omega-3 se pot obține și din alimente precum nuca, semințele de chia, semințele de in, avocado și pește gras precum tonul, heringul, macroul, sardinele și somonul.