Nu ar trebui să adăugăm mămăligă la sarmale

Nutriționistul Mihaela Bilic vine cu un avertisment în prag de sărbători. Având în vedere că sarmalele sunt aproape nelipsite de la masa de Crăciun și Anul Nou, ea spune că trebuie să avem grijă ce punem alături.

Dacă ținem la siluetă și vrem s-o păstrăm neschimbată și după sărbători, nutriționistul Mihaela Bilic spune că trebuie să luăm aminte la acest produs. Ea spune că e de evitat și poate strica combinația relativ echilibrată din sarmale.

Dacă v-ați gândit să mâncați sarmale cu mămăliguță, e bine să vă luați gândul de la ea, potrivit nutriționistului. Ea spune că nu este necesar să adăugăm mămăligă la sarmale, pentru că deja riscăm să ieșim din aceste sărbători cu câteva kilograme în plus.

„Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună. Sunt un fel de mâncare echilibrată, ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional. În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă. Ăsta e adevărul, sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gustul și mirosul de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, a explicat ea.

De asemenea, pentru a evita excesul caloric în perioada sărbătorilor, Mihaela Bilic recomandă limitarea consumului de sarmale la aproximativ cinci bucăți și alegerea unei umpluturi făcute din carne tocată de porc.

Evitați și smântâna dacă țineți la siluetă

De asemenea, un alt produs pe care n-ar trebui să-l adăugăm peste sarmale este smântâna. Pentru a reduce aportul de calorii și grăsimi saturate, se pot explora alternative sănătoase la tradiționala smântână.

Înlocuirea smântânii cu iaurt grecesc sau cu un iaurt cu conținut scăzut de grăsime este, de asemenea, o opțiune sănătoasă pentru cei care doresc să se bucure de sarmale fără a-și compromite dieta.

Iaurtul grecesc, în special, este bogat în proteine și probiotice, având beneficii pentru sănătatea digestivă.

Pe de altă parte, smântâna este bogată în calorii și grăsimi saturate. Dacă adăugăm și cantități mari de smântână peste sarmale, creștem aportul caloric și de grăsimi saturate.

În cel mai rău caz, smântâna cu un conținut mai scăzut de grăsimi poate oferi același rezultat, fără a dăuna la fel de mult la sănătate.