Este o tradiție românească să se consume piftie de Crăciun și de Revelion. Cu toate acestea, nu foarte multe gospodine se încumetă să prepare acest fel de mâncare, deoarece are mai multe secrete.
Unul dintre ele este modul în care reușești să obții o răcitură clară, limpede.
Cum obții o piftie limpede?
Pentru a obține o piftie limpede, ai nevoie de un singur ingredient, și anume de gelatină alimentară. Este un produs natural, care se obține din cartilaje și piele.
Se utilizează și la torturi sau prăjituri și reprezintă secretul pentru a prepara o răcitură clară pentru cei dragi.
De ce ai nevoie pentru piftie
Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara piftie sunt:
- 1,8 – 2 kg carne de pasăre cu os și piele (pulpe, aripi, gheare de curcan sau cocoș)
- 3 lingurițe rase de sare
- 2 lingurițe boabe de piper negru
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de păstârnac
- 4 căpățâni de usturoi (puse în 2 tranșe)
- 20-30 g gelatină granule sau foi
- 3-4 albușuri crude de ou (pentru a limpezi piftia)
Mod de preparare
Se crestează carnea și se curăță legumele. După aceea, se pun toate ingredientele la fiert într-o oală mare, cu sare și boabe de piper. În timpul fierberii, adăugați usturoi. Se recomandă să faceți același lucru și la final.
Dacă utilizați oala sub presiune, lăsați să fiarbă la foc mic timp de o oră și jumătate. Dacă utilizați o oală normală, timpul de fierbere s-ar situa undeva la 3 sau 4 ore. După ce compoziția s-a fiert, degresați-o bine și puneți-o la frigider timp de 20 de minute, pentru a vedea dacă lichidul de încheagă.
Apoi, se pun deoparte carnea și legumele. Se poziționează carnea. Puneți lichidul la foc, adăugați 3-4 albușuri de ou și așteptați să fiarbă, după care adăugați și usturoiul rămas. La început, amestecați bine, iar după ce zeama fierbe, nu mai amestecați.
Strecurați totul bine și lăsați la răcit. Dacă este nevoie, puteți adăuga și gelatina alimentară de care am pomenit mai devreme. Se pun la hidratat 30 de grame de gelatină în 500 de ml de apă foarte rece.
Se lasă acolo pentru 10 minute, după care se încălzește pe foc mic până ajunge la 60 de grade Celsius. După aceea, se stinge focul și se subțiază compoziția cu două polonice de supă caldă, iar apoi se toarnă totul în oala cu supa limpede.