Ce salarii au cei care fac grevă

Cu excepţia angajaţilor din sistemul de sănătate, celelalte categorii de bugetari care au intrat în grevă generală au venituri salariale mai mari decât media pe economie. Institutul Naţional pentru Statistică împarte angajaţii din sectorul bugetar în trei mari clase: “Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public”, “Învăţământ” şi “Sănătate şi Asistenţă Socială”. Prima categorie a obţinut, în medie, un

Cu excepţia angajaţilor din sistemul de sănătate, celelalte categorii de bugetari care au intrat în grevă generală au venituri salariale mai mari decât media pe economie.

Institutul Naţional pentru Statistică împarte angajaţii din sectorul bugetar în trei mari clase: “Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public”, “Învăţământşi “Sănătate şi Asistenţă Socială. Prima categorie a obţinut, în medie, un câştig salarial mediu net de 1.915 lei net, cei cuprinşi în clasificarea Învăţământ” au înregistrat o medie a venitului salarial net de 1.410 lei, iar ultima categorie “Sănătate şi Asistenţă Socială” figurează în ultima cercetare statistică a INS cu 1.271 de lei.

Pentru luna august, Statistica a calculat un câştig mediu net, la nivel naţional, de 1.348 de lei, deci două dintre categoriile de personal bugetar, respectiv cei din învăţământ şi cei asimilaţi administraţiei câştigă mai mult decât media naţională.

 

UPDATE
Cheltuieli salariale de un miliard de euro pe lună

Potrivit unei declaraţii din august a premierului Boc, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut în perioada 2005-2008, cu 200%, “fapt care nu îşi găseşte justificare în creşterea economică din acea perioadă”. Mai mult, Boc a spus că, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat, în ansamblu, o creştere cu 16% a a aparatului de stat. Fostul vicepremier şi ministru de Interne Dan Nica a spus că, în acea perioadă, au fost angajaţi în sectorul bugetar 215.000 de oameni.

În replică la cele spuns de actuala putere, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că  “cheltuielile cu personalul bugetar au crescut în perioada 2005-2008 exact atât cât a permis dezvoltarea economică”.

 

Cheltuieli de personal egale cu 6,6% din PIB

Potrivit ultimei execuţii bugetare comunicate de Ministerul Finanţelor, după primele opt luni ale anului cheltuielile de personal suportate de bugetul consolidat al statului s-au ridicat la 32,66 miliarde de lei, cu aproape 3,2 miliarde mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 6,6% din PIB. În medie, cheltuielile lunare ale bugetului cu plata angajaţilor statului se ridică la aproximativ un miliard de euro pe lună.