Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului are în subordine, printre altele, şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, aceasta fiind "organul de specialitate al administraţiei publice centrale" prin care "se realizează atribuţiile în domeniul cercetării". ANCS are în coordonare o serie de institute naţionale de cercetare şi dezvoltare, unde sunt angajaţi cercetători din diverse domenii. Ce salarii au aceştia? Capital.ro a realizat un top al celor
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului are în subordine, printre altele, şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, aceasta fiind „organul de specialitate al administraţiei publice centrale” prin care „se realizează atribuţiile în domeniul cercetării”. ANCS are în coordonare o serie de institute naţionale de cercetare şi dezvoltare, unde sunt angajaţi cercetători din diverse domenii. Ce salarii au aceştia? Capital.ro a realizat un top al celor mai mari câştiguri salariale medii brute din aceste institute, pe baza informaţiilor obţinute din Monitorul Oficial, unde s-au publicat bugetele pe 2010 ale acestor organizaţii.
Pe locul 10 se află Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică, care şi-a bugetat pentru acest an un profit brut de 179.000 de lei. Acesta are 184 de angajaţi, dintre care 134 lucrează în cercetare. Câştigul salarial mediu al unui angajat este de 4.081 de lei, în timp ce al unui cercetător este de 4.536 de lei. Printre descoperirile acestui instititut se află bujia ceramică incandescentă pentru motoarele diesel.
O poziţie mai sus se afla Institutul Naţional pentru Geologie şi Geoecologie Marină. Aici sunt 132 de angajaţi, dintre care 60 fac cercetare. Profitul propus pentru acest an este de 50.000 de lei, iar salariul pentru un cercetător este de 4.600 de lei. Institutul a lucrat la un proiect care viza un „sistem topo-hidrografic inteligent pentru îmbunătăţirea navigaţiei fluviale pe sectorul românesc al Dunării”.
Pe locul 8 este Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, care şi-a propus un profit de 100.000 de lei. Dintre cei 219 angajaţi, 181 lucrează în cercetare, iar salariul acestora este de 4.716 lei.
Pe cea de-a şaptea poziţie, cu un salariu mediu de 4.817 lei se află Institutul Naţional pentru Electrochimie şi Materie Condensată, un institut care numără 81 de angajaţi, dintre care 76 sunt cercetători. Una din realizări este creşterea de cristale în condiţii extreme de temperatură şi presiune, se arată pe site-ul instituţiei.
Un loc mai sus este Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, unde câştigul mediu este de 4.900 de lei. Dintre cei 220 de angajaţi ai instituţiei, 164 fac cercetare. Unul dintre proiectele acestui institut este acela de a găsi „soluţii alternative de producere de energie nepoluantă şi la un preţ scăzut, în conformitate cu direcţiile strategice de dezvoltare ale Comunităţii Europene”.
Cu un salariu mediu de 5.180 de lei, pe locul al cincilea se află Institutul pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare, care are 125 de cercetători.
Pe locul al patrulea se află Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, unde câştigul salarial mediu este de 5.364 de lei pentru personalul care lucrează în cercetare (92 de angajaţi). Ceilalţi salariaţi au un câştig mediu lunar de 5.006 lei. Acest institut se ocupă cu absolut orice înseamnă mişcare seismică pe teritoriul României.
Pe cea de-a treia poziţie se află Institutul pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei„, care numără 710 angajaţi: personalul care realizează cercetarea are un câştig salarial mediu brut de 5.920 de lei, iar ceilalţi angajaţi câştigă în medie 4.940 de lei. Dintre cei peste 700 de salariaţi, doar 400 fac cercetare. Capital a scris cu puţin timp în urmă despre unul dintre cele mai importante proiecte ale acestui institut. Este vorba despre construcţia, pe o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi, a celui mai puternic laser din lume (de zece ori mai puternic faţă de orice altă instalaţie de acest tip existentă în prezent).
Pe locul al doilea se află Instititul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei. Aici, câţtigul salarial pentru un cercetător este de 6.147 de lei, iar pentru un salariat care nu lucrează în cercetare de 5.539 de lei. Numărul total de angajaţi este de 408, dintre care 321sunt cercetători.
Cei mai bine plătitţi cercetători sunt la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Cei 210 cercetători au un câştig mediu lunar de 6.404 lei, conform cifrelor publicate în Monitorul Oficial.