Ce salarii lunare au militarii care stau acasă? Sumele depind de gradul pe care îl au
Ministerul Apărării anunța în urmă cu ceva timp că a lansat o campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari, scoțând la concurs 444 posturi de maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați, posturi disponibile în 15 județe din țară.
Cei care vor fi înrolați, vor primi o indemnizație de instalare egală cu solda de funcție. La aceasta se mai adaugă solda de grad și cea de comandă, dacă este cazul. Ea va fi acordată la semnarea fiecărui contrat pe o durată de minim trei ani.
În ceea ce privește salariul, scrie gândul.ro, acesta va fi de 30% din solda de funcție pentru perioada în care rezerviștii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni.
Ce salarii primesc militarii care stau acasă
Un soldat primește un salariu lunar de 1.857 de lei, ceea ce înseamnă că un rezervist voluntar va încasa, după perioada de instrucție, suma de 540 de lei. În ceea ce privește subofițerii rezerviști, ei primesc suma de 720 de lei.
În timpul programului de instruire inițială sau periodică, voluntarul primește un salariu de 1.857 de lei, dacă vorbim despre soldați, și un salariu de 2.400 de lei, dacă vorbim despre subofițeri.
Obligațiile și avantajele rezerviștilor voluntari
Rezerviștii voluntari primesc o remunerație în valoare de 30% în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, la care se adaugă solda gradului deținut. De asemenea, indemnizația de instalare este egală cu solda de funcție, la care se adaugă solda de grad. În plus, nu există obligația restituirii cheltuielilor de recrutare și selecție, în situația nesemnării contractului.
Ministerul Apărării mai spune că rezerviștii proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști pot fi repartizaţi în funcție fără a mai susține probele de selecție, dacă sunt în primul an de la trecerea în rezervă. De asemenea, militarii au drepturi de echipare și de hrană, conform reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate.
Pe timpul participării la instruire sau la îndeplinirea unor misiuni, beneficiază de normele de hrană, sub formă de hrană preparată sau de valoarea financiară neimpozabilă a acestora, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate, în timp ce au acces la măsuri de protecție socială, asistență medicală și medicamente, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate.
Militarii au dreptul la recuperare după participarea la misiuni militare, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate și la pensii și despăgubiri, în caz de invaliditate sau deces, ca urmare a unor evenimente produse în timpul și din cauza activităților desfășurate în perioadele pregătirii, concentrării și mobilizării, conform prevederilor legale aplicabile personalului militar în activitate.
De asemenea, ei mai au dreptul la recompense prevăzute de regulamentele militare pentru personalul militar în activitate și la cursuri gratuite, potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate, în funcție de nevoile unităților militare.
Autoritățile spun că decontarea cheltuielilor de deplasare în afara garnizoanei de reședință pe timpul chemării de către unitățile militare, în condițiile stabilite prin ordinul ministrului apărării naționale, subliniind că selecționarea, cu prioritate,se va face în vederea pregătirii în sistemul formării personalului militar în activitate, după finalizarea primului contract.