Mircea Geoană a vorbit vineri, 15 martie, despre candidatura lui Klaus Iohannis pentru postul de secretar general al NATO. Potrivit secretarului general adjunct, președintele se va confrunta cu un obstacol masiv.
Klaus Iohannis se va confrunta cu un obstacol masiv
Secretarul general adjunct al NATO a fost prezent vineri la Galaţi, unde a vorbit despre candidatura lui Iohannis la şefia NATO. În primul rând, Mircea Geoană a spus că este vorba despre o problemă exclusivă a aliaţilor.
Mai precis, secretarul general Stoltenberg a „aşezat o ştachetă a aptitudinilor şi a profilului foarte, foarte sus”.
În opinia lui Mircea Geoană, acest lucru este unul dintre factorii pe care aliaţii îl discută.
„Singurul lucru pe care nici nu îl comentăm şi nici nu este în puterea noastră, a mea şi a secretarului general, este să ne alegem succesorii. Este problema exclusivă a aliaţilor. Ceea ce pot să spun este că secretarul general Stoltenberg, care şi-a prezentat ieri raportul anual, cel de-al zecelea raport anual (…), a aşezat o ştachetă a aptitudinilor şi a profilului pentru secretarul general al NATO foarte, foarte sus. Şi acest lucru sunt convins că este unul dintre factorii pe care aliaţii îl discută”, a declarat Mircea Geoană, după ce a fost întrebat ce ar trebui să facă Iohannis ca să primească tot sprijinul necesar pentru a fi ales secretar general NATO.
Ultima zi de serviciu a lui Stoltenberg este 30 septembrie
Geoană a vorbit apoi despre data la care secretarul general al NATO îşi încheie mandatul. Din punct de vedere al succesiunii de comandă, secretarul general şi secretarul general adjunct nu pot pleca în acelaşi timp, spune el.
De asemenea, ultima zi de serviciu a lui Jens Stoltenberg este 30 septembrie. Mai apoi, pe 1 octombrie, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va avea un nou secretar general.
Mircea Geoană spune că o se plece și el „mai devreme sau mai târziu”.
„Înţeleg că în România s-au devansat alegerile prezidenţiale? Aşa am auzit, că s-au dat puţin mai devreme (…). Pot să vă spun un singur lucru, că din punct de vedere al succesiunii de comandă la vârful NATO secretarul general şi secretarul general adjunct nu pot pleca în acelaşi timp. Deci, la secretarul general Stoltenberg este fix, ultima zi de serviciu este 30 septembrie, pe 1 octombrie avem un nou secretar general. În cazul meu, o să plec mai devreme sau mai târziu”, a conchis Geoană.
Mircea Geoană a vizitat vineri, 15 martie, şantierul naval VARD Brăila. Ulterior, a mers apoi la Universitatea Danubius din Galaţi.
Acolo şi-a lansat cartea „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.
Despre candidatura lui Iohannis a vorbit și Traian Băsescu
Amintim că subiectul a fost dezbătut și de Traian Băsescu. El consideră că șansele lui Iohannis de a obține o funcție la nivel european sunt minime, deoarece Ursula von der Leyen i-a transmis indirect că acest subiect este încheiat, după ce i-a urat succes în competiția pentru NATO.
Potrivit analiștilor consultați de ProTV, președintele și-a asigurat susținerea mai multor state membre înainte de a-și exprima intențiile.
Ar avea șanse mai mari decât fostul premier al Olandei, Mark Rutte. Acesta este singurul care și-a anunțat dorința de a conduce alianța.