Cu cine ar putea fi înlocuit Joe Biden? Va reuși Donald Trump să revină-n forță și să obțină nominalizarea republicanilor? Publicația Politico arată care sunt miturile care-l înconjoară pe Trump și cum pot fi demontate de rivali.
Fără nicio excepție, potențialii candidați republicani pentru nominalizarea partidului la președinție, în 2024 arată o deferență evidentă față de Donald Trump, uneori sinonimă cu frica.
Teama lor este oarecum de înțeles, având în vedere că Partidul Republican este încă încă prins în menghina lui Trump. Dar mulți speră, în secret, că fostul președinte își va trage singur preșul de sub picioare, deși declară că detestă orice încercare a democraților de a-i pune bețe-n roate, scrie James B. Foley în Politico.
Atu-ul său: instinctul unui animal de pradă
Aceasta este în mod clar o strategie perdantă, o abordare care îi va deschide calea lui Trump către o nouă nominalizare republicană, în eventualitatea în care acesta va intra în cursă. Dar pentru candidații republicani care speră, de fapt, să-l învingă pe Trump în arena politică, există modalități multiple de a-l doborî de pe piedestal, în special dosarul său dezastruos de politică externă, subliniază Politico.
Adevărul este că Donald Trump poate fi învins. El este un autocrat căruia îi lipsesc viziunea, disciplina și competența, elemente de bază pentru a realiza ceva de durată. Cu toate acestea, Trump are o trăsătură care poate fi un atu în politică: este vorba de instinctul său de animal de pradă. Având o înclinație spre ridicol, Trump are capacitatea de a simți slăbiciunile adversarilor săi și de a le exploata fără milă.
Pentru cei care nu mai vor să vadă la Casa Albă un republican și sunt dispuși să exploateze toate vulnerabilitățile lui Trump și miturile care îl înconjoară, iată care ar putea fi liniile de atac.
Trump este un ÎNVINS și trebuie să i se repete asta
Ca și în război, și în politică scopul ar trebui să fie acela de a ataca centrul de greutate al adversarului, care, în cazul lui Trump, este aura sa de invincibilitate în rândul electoratului republican. Niciun alt mit legat de Trump nu ar trebui demolat mai rapid precum afirmația sa că a câștigat alegerile din 2020.
Spulberarea acestui mit va dezvălui cea mai flagrantă slăbiciune a lui Trump – faptul că a pierdut alegerile din 2020 – și că, prin o nominalizare, își va duce partidul la înfrângere.
Potenții rivali ai lui Trump ar trebui să-i spună direct ceea ce este (și ceea ce Trump urăște cel mai mult): un învins. Un președinte învins care, la fel ca Jimmy Carter și George H.W. Bush ar trebui să nu mai fie luat în calcul ca purtător de stindard al partidului, pentru a treia oară.
Dezastru în politica externă
Pentru a-l învinge pe Trump, potențialii candidați trebuie să fie pregătiți să doboare un alt mare mit legat de Trump, și anume că a fost un lider remarcabil și eficient pe scena politică internațională.
Adevărul este că a făcut numeroase erori în politica externă, chiar dacă republicani pleacă de la premisa că securitatea și statutul Americii în lume s-au aflat pe mâini bune pe vremea administrației Trump.
Abandonarea Afganistanului
Republicanii vor putea folosi retragerea americană din Afganistan împotriva lui Joe Biden. Dar retragerea decisă de Biden avea peste tor amprentele lui Trump. Tot ceea ce a făcut Biden a fost să pună în aplicare acordul lui Trump cu talibanii, mai degrabă decât să riște o reluare a ostilităților.
Ideea că un Donald Trump reales ar fi renunțat la propria înțelegere cu talibanii și ar fi reluat războiul este absurdă. El este cel care a încercat să retragă toate forțele americane din Afganistan înainte de termen, fără nicio pregătire pentru evacuarea cetățenilor americani și a aliaților.
Rusia pe primul loc
Mitul conform căruia Donald Trump va pune America pe primul loc (America First) poate fi și el demolat. Candidații republicani nu trebuie să sprijine ancheta Mueller privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016 pentru a declara că Trump a fost efectiv un instrument al promovării intereselor ruse în primul său mandat și ar putea să o facă și mai mult într-un eventual al doilea mandat.
Plecarea lui Trump de la Casa Albă, și nu venirea lui Biden, a fost cea care a forțat mâna lui Putin cu privire la Ucraina. Președintele rus a contat pe realegerea lui Trump pentru a-i permite să absoarbă cu totul Ucraina, fără a intra într-un război, având în vedere că Trump, după cum au dezvăluit foștii colaboratori, intenționa să scoată SUA din NATO în al doilea mandat.
În contextul unei dizolvări a NATO și al unui divorț al Statelor Unite de Europa, Ucraina și o mare parte din Europa de Est ar fi căzut, în mod sigur, sub cizmele unui dictat rusesc.