Proiectul vizează anumite modificări şi completări în activitatea de asigurări generale și în asigurările de viaţă, pe care asigurătorii le vor aplica începând cu raportarea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute pentru trimestrul IV al exercițiului financiar 2014, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, ponderea maxim admisă a terenurilor și construcțiilor în acoperirea rezervelor tehnice brute se va diminua de la 40% la 25%, iar terenurile agricole și extravilane se vor elimina din categoria activelor admise;

 

Creanțele de asigurați și intermediari, care sunt luate în considerare până la nivelul rezervei de primă şi numai în măsura în care acestea nu sunt mai vechi de 30 de zile, vor avea prevăzută explicit în contracte data de la care se calculează cele 30 de zile (termenul iniţial de plată prevăzut în contract) și orice rescadențare ulterioară nu va fi luată în considerare.

Proiectul mai prevede eliminarea cheltuielilor de achiziții reportate (DAC) din activele admise pentru acoperirea rezervelor tehnice aferente activității de asigurări generale.

Conform actului normativ, va fi aplicată o limită de 40% la rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare la asigurători/reasigurători cu sediul social în alt stat decât cele din Spațiul Economic European și Elveția și care nu dețin un rating acordat de cel puțin una dintre agențiile de rating: Standard & Poor’s, A M Best, Moody’s, Fitch.

În piața de asigurări din România activează 37 de societăți de asigurare: 20 dintre aceastea practică doar asigurările generale, 9 doar asigurări de viață, iar 8 practică ambele categorii de asigurări. La nivelul anului 2013, ponderea asigurărilor în PIB (primele brute raportate la Produsul Intern Brut) reprezenta 1,31% din PIB.