Serviciile medicale se vor acorda prin 3 tipuri de pachete: cel de bază, cel privind programele nationale și cel privind asigurarile private suplimentare care va fi definitivat pana la finalul anului. Totdată, pachetul de bază este gratuit pentru toti cetatenii României, care plătesc sau nu contribuția de sănătate.
O schimbare care va avea cu siguranță ecou în piața farmaceutică esteaceea că desfacerea medicamentelor se va realiza prin minimum trei distribuitori de medicamente. "Sunt foarte multe cazuri in care se dau discounturi foarte mari. Si atunci ne intrebam de ce sa nu scadem preturile. Nu ajungem acolo, dar vom plafona discountul la maxim 20% din valoarea tranzactionarii. Si vom vedea ce se intampla pe piata", spune ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.
Totdată, se urmareste scoaterea spitalelor din zona institutiilor publice si clasificarea lor în trei tipuri de structuri legale, juridice: regii autonome, societati comerciale si ong-uri.
Potrivit proiectului, în cazul terapiilor oncologice, medicii vor evalua periodic beneficiile tratamentelor, în vederea continuării sau schimbării medicaţiei care nu îşi face efectul.

Totodată, pachetul vizează şi medicina dentară, în sensul că orice român va beneficia, gratuit, de drenare de abces şi de sigilarea dintelui cariat pentru copii, iar toate unităţile de primiri urgenţe (UPU) vor avea un stomatolog care să acorde serviciile prevăzute în pachet.

Noul pachet de bază al serviciilor medicale vizează optimizarea utilizării resurselor în sensul limitării internărilor în spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate în ambulatoriu.

Proiectul lansat de Ministerul Sănătăţii este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul 2014 şi este prevăzut în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Pachetul vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, servicii de care vor beneficia, după cum susţine ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, toate persoanele, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.

Proiectul limitează internările în spitalele publice, însă numai pentru cazurile care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi, sau de către medicul de familie, statisticile oficiale arătând că 40 la sută dintre cazurile de internări ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate în sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie.

Specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre care se numără astmul, gastrita, hepatita alcoolică şi pancreatita cronică provocată de alcool, bătăturile, urticaria, infecţia tractului urinar, avortul spontan incomplet fără complicaţii, colecistita cronică, infecţia intestinală bacterială şi virală nespecificată, hepatita cronică C, rujeola şi rubeola fără complicaţii, sifilisul recent lent şi cel secundar al pielii şi mucoaselor, malnutriţia, pneumonia virală, guşa şi hipertensiune arterială.

Potrivit ministerului, pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opţiunea internării.

"Pachetul de bază nu schimbă tipurile de servicii medicale care se acordă, ci spune clar unde şi cum se acordă ele, direcţionând pacientul. În momentul de faţă, potrivit datelor existente, o parte semnificativă dintre cazurile internate în unităţile sanitare cu paturi ar putea fi rezolvate în afara spitalizării continue, iar numărul internărilor nejustificate, care înseamnă consum de resurse, este unul ridicat", se arată în comunicatul de presă.