Directorii generali ai celor două agenţii de plăţi aflate în subordinea Ministerului Agriculturii vor fi Florin Marius Faur la APIA şi Andrei Szakal la AFIR, ordinele de numire fiind deja semnate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"Pe Mihai Puţinei, care era director general interimar la APIA, îl retrag în direcţia financiară din minister de unde a şi venit, iar Eugen Popescu, şeful AFIR, revine pe postul lui anterior, respectiv director general adjunct la AFIR. Am semnat deja ordinele de numire pentru Florin Marius Faur la APIA şi Andrei Szakal la AFIR", a declarat Achim Irimescu.
În ceea ce priveşte numirea noului secretar de stat în MADR, propunerea ministrului Agriculturii, respectiv Sorin Radu, directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Satu-Mare, trebuie semnată de premierul Dacian Cioloş şi publicată în Monitorul Oficial.
Florin Marius Faur a mai ocupat funcţia de director general al APIA, începând cu februarie 2010, în timpul mandatelor lui Mihail Dumitru şi Valeriu Tabără. În 2012, acesta a fost înlocuit de fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin cu Gheorghe Benu, în prezent anchetat de DNA. Ulterior, Florin Faur a revenit pe postul ocupat anterior, cel de director executiv la APIA Timiş.
Florin Faur este absolvent al Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului – USAMV Timişoara, instituţie la care a obţinut o diplomă de master, precum şi titlul de doctor în agronomie. Faur conduce APIA Timiş din 2006 şi are experienţă în gestionarea fondurilor europene.
Noul şef al AFIR, Andrei Szakal, a ocupat funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) din 2009 până în aprilie 2014.
Şeful MADR a mai precizat că va modifica organigrama MADR pentru a putea da concurs pentru anumite posturi de directori din cadrul ministerului, la nivel central, inclusiv la autorităţile de management.
Irimescu intenţionează să-l înlocuiască din funcţie pe directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR), Mihai Herciu, iar la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AM-POP), Ciceronis Cumpănăşoiu, "mai are un răgaz până la finele anului pentru a ajunge la o absorbţie de 75% pe POP", în caz contrar fiindu-i cerută demisia. AGERPRES